Victimele infractorilor vor primi vouchere pentru cazare, mâncare și transport. Care este suma

DE Alexandra Lupascu | 02.02.2024 - 17:37
Victimele infractorilor vor primi vouchere pentru cazare, mâncare și transport. Care este suma Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

SHARE

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri, la Focşani, că instituţia pe care o conduce a semnat contractul cu operatorul ce va emite voucherele pentru victimele infracţiunilor, sumele confiscate de la infractori urmând a fi utilizate pentru plata acestor vouchere, în cuantum de maxim 16.500 lei, care pot fi folosite pentru cheltuieli imediate de cazare, de transport, hrană, îmbrăcăminte, asistenţă medicală sau medicamente.

"Asta înseamnă că aştept din partea victimelor infracţiunilor primele solicitări pentru a putea să le acoperim cheltuielile imediate ca urmare a solicitărilor aprobate de către instanţe.

E un ajutor imediat şi eficient pentru cei care sunt în nevoie imediată, şi aici mă refer cu predilecţie la victimele violenţei, victimele traficului de persoane, victimele abuzurilor sexuale. Aceste persoane au încă de astăzi la îndemână o sumă de până la cinci salarii minime brute, însumează 16.500 de lei. (...)

Victimele infractorilor vor primi vouchere pentru cazare, mâncare și transport. Care este suma

Aceasta înseamnă că se transformă în realitate, o realitate pentru care le mulţumesc tuturor colegilor care au muncit din Ministerul Justiţiei, se transformă în realitate conceptul de reutilizare socială a sumelor confiscate de la infractori.

Citește și: Trei bătrâni au fost tâlhăriți de doi tineri pe străzile din Târgul Mureș. Infractorii, reținuți

Acesta este mecanismul. Confiscăm nişte sume de la infractori, am operaţionalizat această procedură, iar Ministerul Justiţiei, prin semnarea contractului, de mâine poate comunica aceste vouchere care însumează maxim 16.500 de lei către victimele acestor infracţiuni care obţin aprobarea instanţelor", a declarat Alina Gorghiu, conform Agerpres.

Citește și: Maria Tănase, căutată cu Interpolul de aproape 20 de ani. Tortura bătrâni să le ia casele

Ministrul a făcut apel la cei care intră în contact cu victimele infracţiunilor să le sprijine pentru obţinerea acestor drepturi, subliniind că, în prezent, MJ are disponibile 300 de astfel de vouchere, numărul acestora putând fi suplimentat, în funcţie de necesităţi.

"Fac apel la toţi practicienii, în speciali la avocaţi şi la toţi cei care intră în contact cu victime ale unor astfel de fapte, să sprijine orice demers astfel încât fondurile despre care vorbesc să ajungă la dispoziţia persoanelor care au nevoie urgentă de aceste fonduri.

Pentru anul acesta în care suntem, 2024, am prevăzut 300 de vouchere. Dacă necesarul va fi mai mare, vă asigur că Ministerul Justiţiei va suplimenta acest număr. Vom ajusta numărul astfel încât să putem să acoperim nevoile acestor persoane care sunt victimele infracţiunilor", a susţinut ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te