USR a discutat cu Dăncilă despre ordonanța de urgență pe Codurile Penale

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 14.12.2018 - 14:05
Dan Barna a cerut întâlnire cu Viorica Dăncilă

Președintele USR, Dan Barna, alături de deputații Stelian Ion și Cristian Ghinea și de juristul Vlad Gheorghe, a discutat vineri, cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre ordonanța de urgență pentru modificarea Codurilor penale.

SHARE

Întâlnirea a avut loc la solicitarea liderului USR, Dan Barna, care i-a cerut premierului „o audiență în regim de urgență” și a durat aproape o oră și jumătate, iar Dan Barna a caracterizat-o drept una „consistentă”.
„I-am transmis doamnei prim-ministru punctul de vedere al USR că în acest moment emiterea unei ordonanțe de urgență pe Justiție ar creea în România o criză de percepție și socială fără precedent, care ar acoperi cu totul preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene. Am accentuat că România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziție de politică externă pe care a avut-o de la crearea Principatelor pe vremea lui Cuza. Performanța va fi umbrită de subiectul unei ordonanțe de urgență (…) Am fost foarte fermi și foarte expliciți solicitându-i să nu emită o astfel de OUG”, a declarat liderul USR, la finalul întrevederii de la Guvern.
Întâlnirea dintre delegația acestui partid și reprezentanții Guvernului a avut loc după ce liderul Uniunii i-a transmis marți o solicitare în acest sens premierului Viorica Dăncilă.
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi la Bruxelles, referitor la anunțul privind o Ordonanță de Urgență pentru modificarea codurilor penale, că ”Guvernul nu poate legifera prin OUG pe o speță care e în procedură uzuală în Parlament”.
„Pur și simplu nu se poate, există practica Curții Constituționale care a spus că e neconstituțională o astfel de practică”, a mai spus președintele Iohannis.
Și procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Anca Jurma, a declarat joi că un act normativ de o importanţă atât de mare cum este Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, „mai degrabă decât adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă”.
În schimb, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a adus ca argument în favoarea adoptării unei ordonanțe de urgență o decizie a curții Constituționale din 2009.
„Există jurisprudenţa Curții Constituționale încă din 2009, care spune aşa «se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă în vederea traspunerii unei directive europene pentru evitarea procedurii de infringement», ceea ce înseamnă că aproape ne putem întoarce la ceea ce anul trecut la Ministerul Justiţiei am propus”, a afirmat Tudorel Toader.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.