CSM a decis: condițiile de vechime din OUG-ul lui Tudorel nu se aplică retroactiv

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.10.2018 - 14:38
Ședință la CSM. Foto arhivă Inquam Photos/Octav Ganea

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută miercuri interpretarea articolului din OUG pe justiţie privind condiţiile pentru rămânerea în funcţie a procurorilor din Parchetul General, DNA şi DIICOT, precum şi din alte parchete.

SHARE

UPDATE: Secția de procurori din CSM a decis, că noile condiții de vechime nu se aplică retroactiv, au declarat pentru G4Media.ro surse din secție. Astfel, delegările care nu îndeplinesc condițiile de vechime de zece ani la DNA și DIICOT încetează, dar delegările care au și vechime și grad, cum este și cazul Laurei Codruța Kovesi, rămân în funcție.

Secția de procurori din CSM a apreciat că legea nu poate dispune decât pentru viitor. Astfel, procurorii numiți pe bază de interviu și care au fost numiți la data respectivă în mod legal la data respectivă rămân în funcție.

Noua regulă prevăzută de legea de organizare judiciară, care prevede că procurorii vor fi numiți la DNA pe bază de concurs, corelată cu articolul VII din OUG, care prevede că procurorii pot rămâne în funcție numai dacă îndeplinesc noile condiții, se va   aplica pentru viitoarele angajări, a stabilit secția de procurori, potrivit G4Media.

Celelalte delegări din sistem, dacă procurorii nu au și grad și vechimea de zece ani, încetează.

____________________________

UPDATE: Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, la ieşirea de la discuţiile din CSM despre OUG pe justiţie, că vrea să transmită procurorilor un mesaj de stabilitate, evident, în condiţiile legii şi şi-a exprimat încrederea că Secţia pentru procurori va da interpretarea corectă către sistem.

„Vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate. Evident, în condiţiile legii. Am încredere că Secţia pentru procurori va da interpretarea corectă", a declarat Tudorel Toader la ieşirea de la discuţiile din CSM pentru clarificarea prevederilor din OUG pe justiţie privind menţinerea în funcţie a procurorilor din DNA, DIICO, Parchetul ICCJ şi din alte parchete.

Toader a precizat că legea trebuie respectată. „Până la urmă, legea este lege şi trebuie respectată de toată lumea. Ştiţi deosebirile între o lege civilă şi o lege penală şi aceasta este o lege civilă. Avem în sistemul judiciar 2.700 de procirori în schrmă, 2500 efectiv. Procurorii pot fi împărţiţi în patru mari categorii: procurorii detaşaţi, procurorii care sunt delegaţi în cadrul Ministerului Public de la o unitate la alta şi respectă regulile delegării, avem o altă categorie care sunt numiţi pe bază de concurs şi alţii care sunt numiţi pe bază de interviu”, a declarat Tudorel Toader.

La sosire la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, Tudorel Toader a precizat doar că este dreptul ministrului Justiţiei să vină la CSM.

_______________________________________________________

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Secţiei pentru procurori a CSM figurează "solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (nr. 2503/C/212212130/2018), Direcţiei Naţionale Anticorupţie (1780/VI/14/2018) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (1780/VI/14/2018) privind interpretarea art.VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.92/2018", potrivit News.ro.

Conform art.VII din ordonanţă, act normativ adoptat luni de Guvern şi publicat marţi în Monitorul Oficial, procurorii care, la data intrării în vigoare a OUG, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, "rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

De asemenea, Secţia pentru procurori a CSM, discută Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor din cadrul Ministerului Public.

Potrivit G4media, într-un punct de vedere formulat către CSM, conducerea DNA susţine că aplicarea retroactivă a noilor condiţii de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituţionale şi că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori. În documentul semnat de procurorul-şef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor şi perioada în care aceştia au fost auditori de justiţie în cadrul INM, atunci DNA va pierde alţi 23 de procurori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te