Profesionist din Bălți, cu 30.000 pensie specială, gropar al justiției, Tudorel Toader reales rector

DE Newsweek România | Actualizat: 12.03.2020 - 09:52

Fostul ministru PSD al Justiției care a gândit în detaliu și susținut cele mai dure lovituri aplicate Justiției și statului de drept în regimul Dragnea, Tudorel Toader a fost reales rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

SHARE

Newsweek a scris, în nenumărate rânduri, despre tupeul și aroganța prin care Tudore Toader și-a contruit cariera.

Servitorul PSD-ALDE

Tudorel Toader, ex-ministrul Justiției, și-a arătat servilismul total față de coaliția PSD-ALDE, fiind omul care a gândit în detaliu și susținut cele mai dure lovituri aplicate Justiției și statului de drept.

De numele lui Tudorel Toader se leagă nu doar revocarea șefei DNA Codruța Kovesi, dar și modificări toxice aduse legilor Justiției, Codului Penal, „grațierea mascată“, precum și pălmuirea magistraților care și-au permis să sancționeze inițiativele lui. 

Citește și: Toader, groparul justiției

Profesonistul de peste Prut

În absența unei activități didactice ori științifice consistente în Europa, Toader a fost onorat, a supervizat articole sau a fost referent științific la trei universități din Republica Moldova.

Dacă Tudorel Toader nu menționează cu exactitate în cv-ul său ce deschidere europeană are în domeniul juridic, ministrul Justiției face un adevărat secret din faptul că are o vastă experiență didactică și științifică într-un stat nemembru al UE – Republica Moldova. El menționează, în cv-ul său oficial, o singură legătură cu lumea academică de peste Prut – a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea din Cahul. 

Un studiu prezentat de Newsweek  România arată că școala de drept de peste Prut, unde Toader a cunoscut o îndelungată carieră, este la un nivel scăzut. Mulți studenți sunt nevoiți să învețe, exclusiv, din manuale tipărite în limba rusă.

Citește și: Domn pofesor de la Bălți

Plimbare cu șalupa Universității

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, acum rector al Universității „Al. I. Cuza” din Iași, a postat pe Facebook, pe 16 august, o fotografie în care apare alături de fiii săi pe yachtul instituției de învățământ pe care o conduce. 

„M-am dus să vizitez staţiunea, am văzut şalupa, m-am urcat în ea şi cu am zis că e nefiresc să stea acolo. (...) Am hotărât ca prin serviciile de achiziţie publică de la Universitate să o încrediţăm spre revizie. Am dat-o la o firmă din Constanţa cu contract şi au reparat-o. Acum oamenii care au reparat-o aşteptau banii şi noi trebuia să facem recepţia”, a explicat Toader.

Pensia specială s-a dublat

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a publicat, la plecarea din funcție, o declarație de avere în care arată că, în 2018, veniturile din pensii au ajuns la 364.621 de lei. În declarația din 2017, care menționează veniturile din 2016, pensia sa era de doar 54.393 lei.

Citește și: Pensie de 30.000 lei pe lună

Și-a făcut fiul notar

Fostul ministru al Justiției a folosit legile în interesul familiei sale. După o încercare ratată, Tudorel Toader a reușit, în final, să-și ducă la îndeplinire planul de a-l muta pe fiul său de la țară într-un cabinet propriu, în municipiul Iași.

în vara lui 2018, seniorul a fost primul fost judecător al Curții Constituționale (CCR) care a cerut să beneficieze de o lege intrata în vigoare cu câteva săptămâni mai devreme. Această lege prevedea că foștii judecători de la CCR pot deveni notari fără concurs prin Ordin al Ministrului Justiției. La acel moment, adică al lui. Ca să nu existe probleme, Toader l-a delegat pe un secretar de stat din Minister să-l facă notar și apoi, deoarece acest post era incompatibil cu funcția de ministru, s-a suspendat din breasla notarilor.

Așadar, postul era pus deoparte și a rămas așa până recent. Astfel, în lista notarilor publici din România, document publicat, pe 2 august 2019, de Ministerul Justiției, în Monitorul Oficial, Toader era încă suspendat, iar fiul său figura la Răchiteni – renunțase de vreo două luni la asocierea din municipiul Iași, deoarece tăticul avea pus la punct planul izbăvitor.

Astfel, în primăvara acestui an, familia Toader a antamat un spațiu în centrul Iașului, între sediile Casei Județene de Pensii și Serviciului Român de Informații. Apoi, fapt confirmat de președintele Camerei Notarilor Publici Iași, Claudiu Cheptine, Toader Senior a renunțat la suspendare, a devenit notar activ și l-a adus lângă el, în calitate de asociat, pe Ionuț Alexandru.

Citește și: Cum și-a băgat fiul notar

Și-a epurat mentorul

Unul dintre manua­lele pe care, în propriul CV, Tudorel Toader mărturisește că l-a redactat în colaborare este «Drept penal român. Partea specială». Cea dintâi ediție a apărut în anul 1994. Alături de Toader, pe copertă se regăsește și numele lui Octavian Loghin. (...) La câțiva ani, numele lui Octavian Loghin dispare de pe manual, iar autor rămâne doar Toader. Specialiștii spun că cele două manuale diferă destul de puțin (...). Acest aspect nu i-ar fi dat dreptul să scoată complet numele celuilalt autor, decedat.

Citește și: A jefuit mormântul mentorului

La CCR cu ajutorul unui penal

Actualul ministru al justiției s-a bucurat de sprijinul aripii liberale de la Iași, în perioada în care Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”, conducea cu mână de fier filiala județeană a partidului.

n anul 2006, Tudorel Toader a fost propus de grupul parlamentar al PNL pentru a ocupa temporar poziţia de judecător la Curtea Constituţională a României. Conform presei locale, ex-liberalul Relu Fenechiu, aflat atunci în plină ascensiune politică, a fost cel care l-a propulsat la CCR pe Toader, prin influența pe care o avea în partid. De altfel, legătura dintre Relu Fenechiu și Tudorel Toader este de notorietate în Iași, pe cei doi legându-i inclusiv petreceri private, dar și întâlniri la diverse acțiuni publice. 

Citește și: Cum l-a ajutat Fenechiu să ajungă la CCR

 
 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te