Ministrul Justiţiei Tudorel Toader afirmă, referitor la legea privind recursul compensatoriu, că la vremea respectivă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a considerat cele 3 zile de reducere a pedepsei pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată, propunerea fiind însuşită de Senat. C
amera Deputaţilor a înlocuit însă a mărit la șase zile reducerea şi a extins beneficiul şi pentru alte criterii, Ministerul Justiţiei nefiind de acord cu modificările. „Curtea Constituţională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiţiei s-a exprimat în sensul că legea este neconstituţională", spune Toader.
Ministrul Justiţiei reia explicaţiile referitoare la Legea privind recursul compensatoriu, spunând că proiectul de lege a fost iniţiat sub guvernarea tehnocrată.
Astfel, Tudorel Toader afirmă, într-un text postat marţi dimineaţă şi intitulat „Parcursul adoptării legii privind recursul compensatoriu - pe înţelesul tuturor !", că pe 17 noiembrie 2016, ministrul Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună, a înaintat către CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
„La data de 29.11.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege. La punctul 2 din aviz se prevede că: «în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia Plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător»", scrie ministrul Justiţiei. Conform acestuia, în ianuarie proiectul de lege a fost transmis de Guvern către Senat, prima cameră sesizată.
„Forma iniţială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deţinut (...) Senatul şi-a însuşit propunerea CSM, în sensul că cele 3 zile să fie considerate efectiv executate", afirmă Tudorel Toader.
Camera Deputaţilor a menţinut propunerea CSM, acceptată de către Senat, însă cele 3 zile de pedeapsă au fost transformate în 6 zile de pedeapsă, considerate efectiv executate, adaugă Toader.