Tudorel Toader dă, mai nou, vina pe deputați pentru recursul compensatoriu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.01.2019 - 14:33

După ce mai mulți infractori eliberați în baza recursului compensatoriu au recidivat, reprezentanții puterii au ajuns să dea vina unii pe alții pentru a explica această situație.

SHARE

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader afirmă, referitor la legea privind recursul compensatoriu, că la vremea respectivă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a considerat cele 3 zile de reducere a pedepsei pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată, propunerea fiind însuşită de Senat. C

amera Deputaţilor a înlocuit însă a mărit la șase zile reducerea şi a extins beneficiul şi pentru alte criterii, Ministerul Justiţiei nefiind de acord cu modificările. „Curtea Constituţională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiţiei s-a exprimat în sensul că legea este neconstituţională", spune Toader.

Ministrul Justiţiei reia explicaţiile referitoare la Legea privind recursul compensatoriu, spunând că proiectul de lege a fost iniţiat sub guvernarea tehnocrată.

Citește și Mesajul pe care-l dă PSD infractorilor va face victime și după ce era Dragnea se va fi terminat

„CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată. Senatul şi-a însuşit propunerea venită de la CSM. Camera Deputaţilor a înlocuit cele 3 zile cu 6 zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare. Ministerul Justiţiei nu a fost de acord cu modificările propuse, luând în considerare şi studiul de impact primit de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Camera Deputaţilor a extins beneficiul şi pentru alte criterii. Curtea Constituţională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiţiei s-a exprimat în sensul că legea este neconstituţională", scrie Tudorel Toader pe Facebook.

Astfel, Tudorel Toader afirmă, într-un text postat marţi dimineaţă şi intitulat „Parcursul adoptării legii privind recursul compensatoriu - pe înţelesul tuturor !", că pe 17 noiembrie 2016, ministrul Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună, a înaintat către CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

„La data de 29.11.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege. La punctul 2 din aviz se prevede că: «în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia Plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător»", scrie ministrul Justiţiei. Conform acestuia, în ianuarie proiectul de lege a fost transmis de Guvern către Senat, prima cameră sesizată.

„Forma iniţială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deţinut (...) Senatul şi-a însuşit propunerea CSM, în sensul că cele 3 zile să fie considerate efectiv executate", afirmă Tudorel Toader.

Camera Deputaţilor a menţinut propunerea CSM, acceptată de către Senat, însă cele 3 zile de pedeapsă au fost transformate în 6 zile de pedeapsă, considerate efectiv executate, adaugă Toader.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -