Toader mimează independența de Dragnea. Despre OUG pe amnistie, grațiere și dacă dă „foc țării”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.01.2019 - 10:01
Tudorel Toader, ministrul Justiției

Tudorel Toader, a declarant marți seară, la Antena 3, întrebat despre amnistie şi graţiere şi dacă nu îi e teamă că ar putea „da foc la ţară“ prin măsurile pe care le-ar putea lua, că nu el „a bătut la ușa alianței” ca să fie ministru.

SHARE

Întrebat despre declaraţia premierului Viorica Dăncilă că nu va da ordonanţă pentru amnistie şi graţiere fără semnătura lui, Tudorel Toader a spus: „Am o bună colaborare cu dna prim-ministru şi afirmaţia dânsei cred că o înţeleg.

Asta e procedura, în Guvern nu vine partidul cu proiect de lege, în Guvern se duce numai ministrul“. Cât privește stric ordonanțele privind modificarea Codupui penal și a Codului de procedură penală, Tudorel Toader a lăsat de înțeles că nu este „la mâna” șefilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, și că se poate întoarce la cariera universitară: „Nu eu am venit să bat la uşa ministerlui sau alianţei de guvernare că vreau să fiu ministru. Eu mi-am construit o carieră universitară, în practică, am acasă o garderobă de robe”.  

Ministrul Justiţiei a fost întrebat și dacă îi e teamă că ar putea da foc la ţară prin deciziile privind justiția pe care le-ar putea lua: „Când iei o decizie, în primul rând nu o iei de unul singur. Vorbim de un act juridic care să capete conţinut şi formă juridică. Pe de altă parte, iei măsura juridică şi eşti obligat să vezi două componente: oportunitate şi legalitate sau constituţionalitate. Nu, nu mi-e teamă, pentru că am convingerea că nu fac ceea ce nu trebuie să fac sub aspectul oportunităţii şi al legalităţii sau constituţionalităţii, de aceea până acum nu am avut sentimentul ăsta de teamă. Ştiu OUG 13, care a avut şi un număr cu ghinion, ştiu şi efectele ei. Eu am venit să sting oarecum focul de după ordonanţă, dar nu am această temere, pentru că n-am făcut şi nici nu voi face ceva care să creeze măcar o astfel de stare de pericol, darămite să o producă în mod efectiv. Şi prin asta v-am răspuns mai mult, şi mai mult“.  

În acelați interviu pentru Antena 3, ministrul Justiției a mai declarant că nu simte presiune dinspre Liviu Dragnea, liderul PSD, și că, atunci când este invitat, participă la ședințele de partid: „Nu simt o presiune, poate fi atmosferică, psihică, dar dacă tu, ca demnitar, nu ai pregătirea psihică de a face faţă unor astfel de aşa-zise presiuni, de a-ţi îndeplini obligaţia legală, independent de ce zice unul sau altul, înseamnă că nu eşti pregătit pentru postul respective”.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.