Soţia fondatorului Polisano, condamnată la 5 ani închisoare în dosarul reţetelor false

DE Adelina Sahlean | 24.07.2020 - 13:10

Ioana Vonica, soţia omului de afaceri Ilie Vonica din Sibiu care s-a sinucis în anul 2014, a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 5 ani închisoare cu executare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, în dosarul reţetelor false.

SHARE

Procesul în acest caz a durat şase ani, însă decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel. În anul 2014, Ilie Vonica, fondatorul grupului farmaceutic Polisano, s-a aruncat de pe terasa casei sale din Sibiu şi a decedat la spital. Omul de afaceri sibian a lăsat în urma sa o scrisoare de cinci pagini, în care menţiona scandalul reţetelor false, în care era implicată soţia sa.

Conform deciziei Tribunalului Bucureşti, Ioana Vonica a primit 5 ani închisoare pentru înşelăciune în formă continuată (1.100 de acte materiale şi un prejudiciu de 8.322.776 lei în dauna CASMB), 4 ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată (74 de acte materiale şi un prejudiciu la bugetul consolidat al statului de 1.727.372 de lei) şi 4 ani închisoare pentru spălarea banilor în formă continuată (29 de acte materiale şi o sumă spălată de 8.322.776 lei), fapte săvârşite în perioada octombrie 2008 - decembrie 2010.

Tribunalul a decis că pedepsele sunt concurente, urmând ca Ioana Vonica să fie execute condamnarea cea mai grea de 5 ani închisoare. În acelaşi dosar, trei medici de la Spitalul Fundeni - Otilia Fănica Georgescu, Aristica Poenaru Smântână şi Emilia Niculescu-Mizil - au primit câte 4 ani închisoare cu executare pentru complicitate la înşelăciune.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti susţin că, în luna decembrie 2010, cu ajutorul lui Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie, Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea, reprezentante ale Sibpharmamed SRL, au creat circuite economice şi financiare fictive pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit.

Astfel, Decebal Oprea şi Bogdan Năstăsie au pus la dispoziţia inculpatelor Ioana Vonica şi Iuliana Ilincea firmele cu comportament de tip fantomă SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL, de la care inculpatele au înregistrat în numele SC Sibpharmamed SRL achiziţii fictive de medicamente oncologice şi hematologice.

De asemenea, Oprea şi Năstasie au emis, în numele celor două societăţi comerciale pe care le reprezentau, 74 de facturi fiscale fictive - în valoare totală de 7.531.342 lei - facturi fiscale pe care SC Sibpharmamed SRL le-a înregistrat contabil şi declarat fiscal, deşi operaţiunile atestate de acestea nu s-au realizat în realitate.

Cele 74 de facturi fiscale atestau, în mod nereal, că SC Sibpharmamed SRL ar fi achiziţionat de la SC F.L. SRL şi SC BMG Interservice SRL medicamente oncologice şi hematologice. SC Sibpharmamed SRL a introdus medicamentele doar scriptic în gestiunea societăţii, marfa nefiind în realitate livrată.

Reţetele fictive au fost întocmite de mai mulţi medici specialişti (hematologi), printre care Emilia Niculescu-Mizil, Aristica Poenaru Smântână şi Otilia Fănica Georgescu, care au completat în fals aceste reţete, cunoscând că urmau a fi introduse la decontare, prin intermediul unui lanţ de farmacii, ce aparţine de SC Sibpharmamed SRL.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te