Românii care fac evaziune fiscală sub 1 milion € scapă penal. Procurorul României: Pragul, prea mare

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 07.02.2024 - 11:21
Românii care fac evaziune fiscală sub 1 milion € scapă penal. Procurorul României: Pragul, prea mare - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Românii care fac evaziune fiscală sub 1 milion € scapă de răspunderea penală, dacă achită prejudiciul. Procurorul general al României, Alex Florenţa, apreciază că pragul este prea mare pentru țara noastră.

SHARE

Procurorul general al României, Alex Florenţa, afirmă că "este prea ridicată" limita de un milion de euro până la care cei acuzaţi de evaziune fiscală scapă de răspunderea penală, dacă achită prejudiciul.

Românii care fac evaziune fiscală sub 1 milion € scapă penal. Procurorul României: Pragul, prea mare

"Chiar dacă în esenţa sa un astfel de demers nu este neapărat greşit, limita la care ajungem să putem aplica aceste beneficii ale plăţii integrale e, într-adevăr, o discuţie.

În ceea ce mă priveşte, cred că limita de un milion de euro este prea ridicată, cel puţin pentru nivelul actual al României.

De asemenea, cred că anumite beneficii de acest tip, în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancţiune suplimentară, ar trebui, la rândul lor, defalcate în funcţie de momentul în care intervine această manifestare de voinţă pe parcursul urmăririi penale", a declarat Alex Florenţa, , într-o emisiune TV, relatează Agerpres.

Citește și: Cine sunt românii care vor plăti 70% impozit din 2024. Prevederea a fost introdusă în lege

Potrivit acestuia, în momentul de faţă există o tipologie, anume orice inculpat cercetat pentru evaziune fiscală are tendinţa de a aştepta până aproape de finalizarea procesului, care se poate întinde, din cauza complexităţii cazurilor, şi până la cinci, şase ani, şi să apeleze la această modalitate de achitare a prejudiciului pentru a beneficia de acea reducere sau exonerare de răspundere în faza sa finală.

"Dacă tot aplicăm un astfel de beneficiu, cred că trebuie aşezat mai corect, mai bine aprofundat şi eventual cu creşterea acestor sancţiuni care se adaugă prejudiciului integral, în funcţie de momentul în care intervine manifestarea de voinţă.

Dacă, să spunem, inculpatul apelează la acest beneficiu şi înţelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale evitând astfel cheltuielile de judecată inerente unui proces care se lungeşte, această penalizare să fie într-un proces, să spunem, 20-25%.

Citește și: Ce poți primi dacă raportezi evaziunea fiscală? Încercare disperată a statului de a fi în legalitate

Dacă se trece la pasul următor, decide să se judece şi în cursul primei instanţe, în funcţie de probatoriul administrat, decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare - pentru că ai generat deja nişte cheltuieli judiciare suplimentare - să spunem, un 50%.

Iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului şi doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înţelegi să apelezi la un astfel de procedeu, sancţiunea să fie şi mai mare, să fie de 100 % achitat suplimentar faţă de prejudiciul iniţial", a mai spus procurorul general. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te