Răfuielile din jurul „Secției Adinei Florea“

DE Ramona Ursu | Actualizat: 29.02.2020 - 09:27
Laura Codruța Kovesi a intrat în vizorul Secției Speciale în perioada în care s-a înscris în competiția pentru funcția de procuror - Foto: INQUAM PHOTOS/ Adriana Neagoe

În decembrie 2017, majoritatea PSD-ALDE-UDMR, aflată la comanda „binomului“ de la acea vreme, Dragnea - Tăriceanu, a votat la foc automat modificarea celor trei legi ale Justiției, în ciuda criticilor venite dinspre opoziție și a protestelor masive ale societății civile.

SHARE

Una dintre cele mai contestate prevederi, introdusă în Legea privind organizarea judiciară, a fost înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Secția Specială, așa cum a fost botezată de presă această unitate de parchet dedicată exclusiv infracțiunilor săvârșite de magistrați, a stârnit imediat reacții negative dinspre asociațiile profesionale din sistem.

Chiar și așa, după promulgarea legilor Justiției, Guvernul Dăncilă a adoptat, în 10 octombrie 2018, OUG 90, care făcea referire la felul în care devenea operațională SIIJ.

O problemă viza selectarea procurorilor care să facă parte din Secția Specială, aceștia fiind desemnați de o comisie din cadrul CSM din care făceau parte și judecători. Acest lucru a fost amendat de oamenii din sistemul de justiție, care au explicat că se încalcă, astfel, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, conform căreia „cariera judecătorului este separată de cariera procurorului, judecătorii neputând interfera în cariera procurorilor și nici procurorii în cea a judecătorilor“.

Un alt scandal legat de Secția Specială, care a fost luni de zile în atenția publică, a fost numirea procuroarei Adina Florea în funcția de șef al Secției Speciale.

______________

Citește și Culisele unui proces-cheie pentru România: soarta Secției Speciale, la Curtea de Justiție a UE

_____________

Florea, considerată prea „apropiată“  de fosta tabără Dragnea și care se bucura de un sprijin important din partea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, a câștigat, în iunie 2019, concursul pentru șefia SIIJ.

Cu toate astea, deși s-a bucurat de susținerea ex-președintei CSM, Lia Savonea, și a magistraților apropiați acesteia, Adina Florea nu a putut fi validată, nici după șapte încercări, în funcția de procuror-șef al Secției Speciale.

La începutul lui decembrie 2019, Florea a anunțat că se retrage din procedura de numire în cea mai înaltă funcție din cadrul SIIJ.

La începutul acestui an, Adina Florea s-a înscris pentru un post de inspector judiciar, urmând a părăsi Secția Specială, dacă va trece de această competiție.

În februarie, noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind desființarea Secției Speciale. Printre motivele invocate de ministru se regăsesc: încălcarea principiului separației carierelor și existența unei imunități de jurisdicție penală de facto a procurorilor din cadrul SIIJ, în unele situații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te