„În urma desfăşurării procedurii de selecţie, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată", a anunţat Ministerul Justiţiei.
Tudorel Toader a anunţat că în cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu este potrivit să fie desemnat în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „În cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare desemnării pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, niciun candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situaţiei actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanţelor manageriale. În urma desfăşurării procedurii de selecţie, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată", arată Ministerul Justiţiei printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
Patru respinși
Ministrul Justiţiei a afirmat de mai multe ori că este foarte posibil ca niciunul dintre candidaţi să nu fie desemnat drept propunere. „Este posibil să desemnăm un candidat, dupa cum, da, este posibil să nu desemnăm niciunul. Nu înseamna o opţiune a mea, ci sunt cele doua variante legale", a spus Toader.
Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost: Florentina Mirică, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei judiciare penale din DNA Elena Grecu şi Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Legat de responsabilităţile procurorului şef al DNA, Tudorel Toader declara că acesta trebuie să sporească încrederea oamenilor în actul de justiţie şi să nu mai existe oameni nevinovaţi care să fie arestaţi. "Viitorul procuror-şef al DNA trebuie să îmbunătăţească activitatea DNA, să crească încrederea în actul de justiţie, să nu mai avem nevinovaţi arestaţi, trimişi în judecată, să nu mai avem vinovaţi care să nu fie trimişi în judecată.
Citește și: Cine sunt cei patru candidați la șefia DNA
PNL critică decizia
PNL critică respingerea de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, a tuturor celor patru candidați pentru șefia DNA, spunând că acest lucru arată abordarea politică în acest proces, în slujba PSD-ALDE, de sfidare a sistemului judiciar.
”Este inadmisibil ca dintre cei patru candidați care și-au manifestat dorința de a ocupa această poziție Tudorel Toader să decidă să nu facă nicio nominalizare. Îi solicităm ministrului Justiției să dea explicații publice și să prezinte criteriile care au stat la baza deciziei de respingere a tuturor candidaților. Este greu de înțeles cum niciunul dintre candidați nu a întrunit condițiile pentru a fi desemnat pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PNL.
”Ne întrebăm dacă nu cumva Tudorel Toader așteaptă candidatura unuia dintre cavalerii apocalipsei justiției din România, în persoana lui Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae sau Florin Iordache, și aplicarea principiului sovietic potrivit căruia «reluăm procedura până iese cum vrem noi»”, mai precizează liberalii.
Citește și: Candidaţii pentru funcţia de procuror-şef al DNA susţin interviurile cu Toader