Polițistul care a infectat cu COVID spitalul Gerota, protectorul clanului sportivilor (Rise Project)

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.06.2020 - 20:19
Foto: Rise Project

Comisarul Nelu Lupu, anchetat acum pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce a mințit și a infectat un spital cu noul coronavirus, a oferit siguranță și încredere celor mai violenți interlopi din Capitală.

SHARE

29 de dosare penale, deschise pe numele recuperatorilor care au fondat sindicatul criminal, au fost finalizate la începutul anilor 2000 prin neînceperea urmăririi penale (NUP). Cazurile s-au adunat teanc la secțiile nr. 14, 15 și 16, toate conduse în acea perioadă de Nelu Lupu, în calitate de comandant al Poliției Sectorului 4. Interlopii aveau legături strânse cu polițiștii, au constatat procurorii antimafia, relații în virtutea cărora erau absolviți de anchetele pornite de la plângerile cetățenilor.

Blatul a dus inclusiv la eșecul primelor operațiuni judiciare de amploare împotriva organizației. Fără antecedente penale,”Sportivii” au ieșit repede din închisoare și s-au restructurat. Clanul a crescut, și-a diversificat interesele și înghite azi sectorul 4 cu tot cu primărie, iar Nelu Lupu a rămas la post, la fel ca în anii ’90, relatează jurnaliștii Rise Project.

După incendiul de la #Colectiv, Nelu Lupu a fost numit consilierul personal al lui Daniel Băluță, fost viceprimar pe vremea lui “Piedone” și primar interimar după demisia acestuia pe fondul tragediei (4 noiembrie 2015). Acesta fusese pensionat forțat din poliția națională în mai 2015, cu 15.000 de lei asigurați lunar în cont, după ce fusese acuzat că l-a favorizat pe magnatul Adrian Sârbu, aflat atunci în arest. Fostul adjunct de la Capitală se întorcea practic acasă, în Berceni, cartierul în care a făcut carieră.

Numirea lui Nelu Lupu la butoanele poliției locale a marcat însă începutul sfârșitului pentru instituție. După alegerile din 2016, Băluță a declanșat un mecanism de control care a scos Poliția Locală Sector 4 din subordinea Consiliului Local, i-a anulat personalitatea juridică și a subordonat-o complet primarului. Acesta i-a preluat patrimoniul, arhiva, contractele în derulare și bugetul propriu.

Lupu a condus Serviciul de Pază al societății până acum o lună și jumătate, când a fost desființat (1 mai 2020), iar el acuzat penal de zădărnicirea combaterii bolilor.

Când l-a lovit coronavirusul, acesta lucra într-o căsuță veselă din parcul Orășelul Copiilor. Pe terenul de sport din spate joacă fotbal tot felul de polițiști în timpul liber, pensionari sau activi, prieteni cu Nelu Lupu. Cum ar fi Iulian Eftene, fost ofițer la secția 14 din Berceni.

Pe terenul de sport din spate joacă fotbal tot felul de polițiști în timpul liber, pensionari sau activi, prieteni cu Nelu Lupu. Cum ar fi Iulian Eftene, fost ofițer la secția 14 din Berceni. Contaminat de Lupu la ADP4, colegul Eftene a fost depistat pozitiv la coronavirus pe 27 martie, dar apucase să joace un meci cu băieții în Orășelul Copiilor. Drept urmare, scrie Buletin de București, a băgat în izolare 14 polițiști, printre care adjunctul de sector, șeful de la Serviciul Investigații Criminale, cel de la Secția 14 și adjunctul celui din urmă.

Citește ancheta în întregime pe site-ul Rise Project.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te