Pensii speciale, tăiate în Austria. Șeful CCR, pensie specială cu 2.000€ mai mare ca salariul

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.10.2023 - 21:04
Șeful CCR, pensie specială cu 2.000€ mai mare ca salariul - Foto: Newsweek

Pensiile speciale de la Banca Națională a Austriei au fost reduse cu încă 8% în Austria. În timp ce în România, șeful CCR ia pensie specială cu 2.000 euro mai mare ca salariul.

SHARE

Pensiile speciale au fost tăiate cu încă 8% în Austria, în timp ce în România judecătorii CCR iau pensii speciale cu 2.000 euro mai mari ca salariul.

Citește și: „Austeritate” la CCR: 4 sporuri, tăiate la 1.100 €/lună. Salariu și pensie specială 12.000€

Presa austriacă de azi, consultată de Newsweek România, scrie că „numai în 2024, subvențiile de stat pentru pensionari se vor ridica la 30 de miliarde de euro”.

Cum suma pare una enormă pentru buget, jurnaliștii salută faptul că „pensiile speciale” ale anajaților Băncii Naționale vor fi reduse.

Acum, pensiile de lux ale angajaților Băncii Naționale urmează să fie în sfârșit tăiate.

Pensii speciale, tăiate în Austria. Șeful CCR, pensie specială cu 2.000€ mai mare ca salariul

Numai pensiile de stat pentru pensionari din anul viitor se ridică la 30 de miliarde de euro, din venituri totale de 100 de miliarde de euro.

Prin urmare, guvernul federal dorește să crească vârsta de pensionare și să creeze stimulente pentru a rămâne mai mult timp în câmpul muncii. O moțiune vizează reducerea privilegiilor pe care le au la pensie angajații Oesterreichische Nationalbank, scrie exxpress.at

"Prin această inițiativă, ne concentrăm pe o concepție mai echitabilă a legii pensiilor. În mod specific, urmărim o armonizare în cadrul Oesterreichische Nationalbank (Banca națională)", a declarat ministrul de finanțe Magnus Brunner (ÖVP).

Angajații OeNB, care au lucrat 18 ani fără întrerupere în cadrul companiei, aveau anterior dreptul la o pensie de până la 80 % din ultimul salariu. Această bază va fi redusă acum la 72%.

CCR nu a vrut tăierea pensiilor speciale

CCR a declarat, în august, neconstituțională o lege care tăia pensiile speciale.

Judecătorii de la CCR încasează o pensie specială care este cu 2.000 de euro mai mare decât salariul de la Curtea Cosntituțională. De curând, ei s-au opus ca pensia specială să nu mai fie cumulată la salriu. Pensiile speciale ale magistraților români urmau să fie 80% (coincidență cu Austria) din salariu mediu brut plus prime și sporuri din ultimele 48 de luni.

Citește și: CCR admite ca neconstituțională Legea privind cumulul pensiei cu salariu, sesizată anterior de ÎCCJ

Judecătoul Marian Enache, președintele CCR, a judecat dacă sunt constituționale reforma pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. El este beneficiarul, atât a unei pensii speciale de 7.500 de euro, dar și al cumulului acesteia cu salariul de 5.000 de euro.

Judecătorul Cristian Deliorga are un salariu de 283.000 de lei ca judecător CCR, adică 4.700 euro pe lună.

Pensia este chiar mai mare decât salariu. E vorba de o pensie specială de 377.000 de lei, adică 6.200 euro. În total din pensie și salariu, Deliorga ia 11.000 de euro.

Un al treilea judecător CCR care are pensie mai mare decât salariul este Varga Atilla. El ridică un salariu anual de 290.000 de lei și o pensie de 420.000 de lei.

Citește și: Judecătorii CCR au pensie specială cu 2.000 € mai mare decât salariu. Câștigă 11.000 € pe lună

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te