Palmă, pentru Justiția din România. De ce fugarul Prinţ Paul nu va fi extrădat niciodată de Franța

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 07.04.2024 - 08:44
Palmă, pentru Justiția din România. De ce fugarul Prinţ Paul nu va fi extrădat niciodată de Franța - Foto: captură ecran

Palmă, pentru Justiția din România. Fugarul Prinţ Paul-Philippe de România nu va fi extrădat niciodată de Franța. El are de ispășit în țară o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu - pagubă: 9.523.769 euro.

SHARE

Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au transmis, referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România, că instanţa din Franţa respins definitiv predarea acestuia către autorităţile din ţara noastră, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România.

„Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ.

Deşi procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi, prin urmare, a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă.

Citește și: Cum îl furau servitorii pe Alexandru Ioan Cuza la jocul de cărți? Ce rol aveau lumânările?

Palmă, pentru Justiția din România. De ce fugarul Prinţ Paul nu va fi extrădat niciodată de Franța

„Referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România. Acest fugar este la fel de important ca orice alt fugar din România.

În procedură, Ministerul Justiţiei nu a stat pasiv niciun moment. Am transmis la timp toate documentele pe care ni le-au solicitat, precum şi situaţia condiţiilor de detenţie, acolo unde urma să fie încarcerat, care erau în conformitate cu standardele europene”, au transmis reprezentanţii Ministerului Justiţiei, sâmbătă pentru News.ro.

Astfel, spune MJ, „instanţa de fond din Franţa a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România”.

„Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie.  Instanţa franceză si-a depăşit evident competenţele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare.

Citește și: Beny Steinmetz, miliardarul din dosarul Băneasa, nu va fi extrădat în România. E lăsat în libertate 

Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, aşa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă”, mai arată sursa citată.

Reprezentanţii MJ au adăugat, pentru News.ro, că au făcut demersuri către Ministerul Justiţiei din Franţa. 

„I-am comunicat nedumerirea autorităţilor din România şi am solicitat identificarea unei soluţii. Şi i-am solicitat omologului meu să verifice împreună cu organele competente erorile umane şi procedurale din acest caz. Ministerul Justiţiei a făcut toate demersurile necesare”, mai indică sursa menţionată.

MJ mai spune că magistratul de legătură şi instanţa de executare caută o soluţie pentru a repune în discuţie această cauză.

„În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, a conchis sursa amintită.

Pe 17 mai 2023, Ministerul Justiţiei a prezentat o situaţie a persoanelor căutate sau date în urmărire pentru executarea unor pedepse dispuse de instanţele din România, precum şi ţările în care acestea se află şi stadiul procedurilor desfăşurate pentru a fi aduse în ţară.

Astfel, potrivit situaţiei prezentate de către reprezentanţii MJ, Prinţul Paul este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu - pagubă: 9.523.769 euro.

Prinţul Paul Phillipe al României a fost localizat pe teritoriul Franţei, procedura fiind în curs ,autorităţile franceze au solicitat sentinţa de condamnare - fond şi apel - tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informaţii legate de desfăşurarea procesului penal -  după o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv de CA Paris, a fost liberat pe cauţiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te