Orbită de o petardă, a primit 40.000 de euro despăgubiri. Cât a durat procesul?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.01.2024 - 16:42
O tânără a fost orbită de o petardă și a primit despăgubiri în instanță - Foto: Freepik - cu rol ilustrativ

Orbită de o petardă, a primit 40.000 de euro despăgubiri. Articolele pirotehnice fac victime în fiecare an, dar unele situații sunt mai dramatice decât altele. Așa s-a întâmplat și cu o tânără care și-a pierdut vederea din cauza unui bărbat neatent, chiar în noaptea de Revelion.

SHARE

Orbită de o petardă, a primit 40.000 de euro despăgubiri. Distracția de Revelion poate costa scump, mai ales dacă cineva nu este atent când manevrează articole pirotehnice. Într-o asemenea situație a ajuns și o tânără din Satu Mare, care și-a pierdut vederea din cauza unui bărbat neatent.

Orbită de o petardă, a primit 40.000 de euro despăgubiri. Cât a durat procesul?

Problemele pe care articolele pirotehnice le pot genera de sărbători și, mai ales, în noaptea de Revelion, sunt dintre cele mai dramatice.

Este și cazul unei tinere din Satu Mare, care și-a pierdut vederea la un ochi, din cauza unei petarde aruncată la întâmplare.

După 5 ani de proces, Curtea de Apel Oradea a dispus ca aceasta să primească despăgubiri de 40.000 de euro, ca daune morale.

Citește și: Peste 20 de apeluri, pe minut, la 112, de Anul Nou. Multe au fost urgențe provocate de petarde

Totul s-a petrecut în noaptea de Revelion dintre anii 2018 și 2019. Un bărbat a aruncat o petardă spre Cristina și i-a nimerit ochiul drept. A fost dusă la Urgenţe, dar nu s-a mai putut face nimic. 

Inculpatul nu a recunoscut fapta, afirmând că toți cei prezenți au utilizat petarde și e posibil ca femeia să fi fost lovită de petarda altuia.

Însă, un martor din cercul lui de prieteni l-a contrazis, chiar el fiind cel care i-a oferit foc pentru a aprinde petarda respectivă, iar de la momentul exploziei acesteia până la reacția victimei nu au mai explodat alte petarde în acea zonă, potrivit vedemjust.ro.

De altfel, pe 30 octombrie 2023, Judecătoria Satu Mare stabilise pentru bărbat și o pedeapsă de 10 luni. Dar pentru că a comis fapta nu cu intenție, ci din neatenție, pentru că nu are antecedente penale, după accident a însoțit victima la spital, are 39 de ani și este căsătorit, s-a dispus să fie lăsat în libertate pentru o perioadă de probă de doi ani. 

Totodată, făptuitorul a fost obligat să plătească Cristinei 20.000 euro reprezentând daune morale și încă 5.875,74 lei reprezentând daune materiale (dovedite cu chitanțe pentru spitalizare, ecografii oculare, intervenţie oculară, consultaţii oculare).

Ambele părți au fost nemulțumite de soluție și au atacat-o. Astfel s-a ajuns la decizia din 28 decembrie 2023 a Curții de Apel Oradea.

Citește și: Cum a fost întâmpinat anul 2024 în lume. Unii au privit artificii, alții s-au ascuns de bombe

„În noaptea de 31.12.2018/01.01.2019, la miezul nopţii, persoana vătămată împreună cu mai multe persoane cu care sărbătorea revelionul la locuinţa martorului, a ieşit în stradă pentru a vedea focurile de artificii organizate de primărie.

În acelaşi timp, inculpatul a venit împreună cu soţia sa şi copilul la locuinţa cumnatului său, situată pe aceeași stradă. După ce a parcat maşina, a coborât şi l-a salutat pe martorul X (coleg de serviciu cu inculpatul şi care făcea parte din grupul persoanei vătămate), iar apoi a aprins petarde pe care le-a aruncat pe stradă în zona în care se afla persoana vătămată.

După ce a aruncat prima petardă care l-a lovit în umăr pe soţul persoanei vătămate, martorul, dar fără să-l rănească, i s-a atras atenţia că ar putea accidenta grav pe cineva, cerându-i să se oprească. Cu toate acestea, inculpatul a aruncat şi a doua petardă în aceeaşi direcţie şi aceasta a lovit-o pe persoana vătămată în ochiul drept.

Victima s-a deplasat la spital, unde i s-au acordat îngrijiri medicale. În urma actului de agresiune, persoana vătămată a rămas cu o infirmitate fizică permanentă constând în pierderea funcţională ireversibilă a ochiului drept”, se arată în dosar, conform portalsm.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te