În 2019, Primăria Municipiului București a elaborat soluția de amenajare a Parcului Cișmigiu, monument istoric, după un plan finalizat în martie 2019, deși studiul istoric, obligatoriu pentru un monument de această importanță, a fost gata abia în mai 2019, a dezvăluit Diana Culescu, peisagist.
Proiectul pentru modificare Grădinii Cișmigiu a fost adoptată de Consiliul General al Municipiului București în ultima zi din iulie.
„Cineva s-a gândit cum să facă terci această grădină istorică și a făcut proiectul de amenajare până în martie 2019. Apoi altcineva a studiat dacă în Cișmigiu există ceva valoros și a făcut în mai 2019 niște maculatură total inutilă pentru că proiectul de amenajare fusese deja terminat.”, afirma în urmă cu un an Diana Culescu.
Avocatul Dumitru Dobrev a anunțat că, alături de USR București, la inițiativa lui Alexandru Gâdiuță și a consilierului general Ana Ciceală a contestat la Tribunalul București proiectul de amenajare a parcului și a câștigat în primă instanță.
„Proiectul ar presupune amplasarea de noi spații comerciale în parc, lățirea aleilor existente și amenajarea de noi alei în zone unde la acest moment există arbori plantați.
Am contestat diminuarea nelegală a spațiului verde și atingerea adusă unui monument istoric, precum și lipsa avizului din partea Ministerului Culturii pentru intervenții asupra unui obiectiv de patrimoniu protejat.
Parcul istoric Grădina Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București. Inaugurat la jumătatea secolului al XIX-lea, Cișmigiul stă mărturie pentru un București în plin avânt romantic, în curs de emancipare, care-și lua drept modele marile capitale europene.
Nivelul de protecție a parcului este maxim, iar intervențiile sunt permise numai pentru conservarea spațiilor, construcțiilor și plantației valoroase existente, cu interzicerea oricărui alt tip de intervenție.
Decizia Tribunalului București este nedefinitivă, dar suspendă executarea proiectului până la soluția definitivă”, a precizat avocatul Dumitru Dobrev.
În 2019, șeful Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB), din subordinea Primăriei Capitalei, Alexandru Albișor, a declarat, în fața consilierilor municipali, că trebuie defrișați copaci, pentru că nu crește iarba din cauza densității prea mari a copacilor.