Dispreț la Primăria Capitalei pentru Parcul Cișmigiu: „restaurarea”, aprobată fără studiu istoric

DE Maria Țăpuru | Actualizat: 06.08.2019 - 12:35
Parcul Cișmigiu ar urma să fie „restaurat” cu 10 milioane de euro. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Primăria Municipiului București a elaborat soluția de amenajare a Parcului Cișmigiu, monument istoric, înainte de a termina studiul istoric asupra acestui obiectiv, a dezvăluit Diana Culescu, peisagist.

SHARE

Proiectul pentru amenajarea Grădinii Cișmigiu, adoptat de Consiliul General al Municipiului București în ultima zi din iulie, a fost finalizat în martie 2019, deși studiul istoric, obligatoriu pentru un monument de această importanță, a fost gata abia în mai 2019.

„Propunerea de amenajare a Grădinii Cișmigiu a fost realizată cu 2 (două!) luni înainte de finalizarea studiului istoric adică ... cineva s-a gândit cum să facă terci această grădină istorică și a făcut proiectul de amenajare până în martie 2019... apoi altcineva a studiat dacă în Cișmigiu există ceva valoros și a făcut în mai 2019 niște maculatură total inutilă pentru că proiectul de amenajare fusese deja terminat.”, afirmă Diana Culescu.

Specialista în peisagistică a explică că pentru a avea o idee clară a ceea ce este valoros și ce nu în cadrul monumentului istoric prima data se realizează studiile de fundamentare.

„Studiile de fundamentare (între care se numără și studiul istoric) se realizează ÎNAINTE de elaborarea soluției de amenajare, tocmai ca să ai o idee clară cu privire la ce este valoros și ce nu în cadrul unui monument istoric”, a scris Diana Culescu.

Aprobarea proiectului de „restaurare” a Parcului Cișmigiu este controversată și a fost criticat de politicienii din opoziție. 

„Sub denumirea de restaurare, Primăria Bucureștiului vrea să taie zeci de arbori seculari, plantați încă dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Iar, pe locul lor, să construiască tot felul de gherete pe care să le ofere apropiaților partidului să-și deschidă afaceri în mijlocul parcului”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook. 

Lucrările sunt estimate la circa 47 milioane lei, iar termenul de execuție este de 36 luni. Vlad Alexandrescu afirmă ca Gabriela Firea vrea, sub masca acestui proiect să facă o mega afacere. 

„E la mintea cocoșului că proiectul de reamenajare trebuie să țină cont de studiul istoric, pentru că de aceea este necesar acest studiu solicitat de Ministrul Culturii.

Studiul e facut doar ca să fie... În mandatul lui Firea toate sunt cu fundul în sus, e ca la proști”, a scris și consilierul general PNL Ciprian Ciucu.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.