Moștenirea lui Tudorel. 1,5 milioane euro pentru bolile închipuite din Ministerul Justiției

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.01.2020 - 09:15

PSD a lăsat nu doar povara pensiilor speciale, ci și a sporurilor pentru condiții grele de muncă și vătămătoare. Acestea se acordă în ministere, primării ori prefecturi pentru boli greu de demonstrat.

SHARE

Suma de 558.858 de lei o primesc, lunar, de la bugetul de stat angajații din aparatul de lucru al Ministerului justiției potrivit unui document oficial remis Newsweek România. Ministerul de justiție spune că această sumă este aferentă lunii septembrie.

Anual, este vorba de suma de 6,8milioane de lei, adică peste 1,4 milioane de euro.

„Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din cadrul Ministerului justiției este reglemntată prin Legea 153/2017 (guvernarea PSD n.red.) și Hotărâtrea Guvernului 118/2018 (tot guvernarea PSD n.red.) pentru aprobarea Regulamentului cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, precum și a condițiile de acoradre a acestora...”.

Ministerul justiției nu spune, în răspunsul oferit, pe baza căror documente ori măsurători au fost demonstrate condițiile de muncă care pun viața angajaților în pericol. De obicei este invocat faptul că angajații muncesc în praf sau sunt expuși la germeni. Ca noi toți, desigur, care nu luăm niciun spor. Angajații Ministerului justiției care primesc acest spor lucrează la birou, în fața computerului.

De altfel, patria sporurilor este la Ministerul Justiției. În mandatul lui Tudorel Toader un inspector șef primea, în afara salariului de 25.418 lei, un spor pentru codiții grele de muncă, periculoase sau vătămătoare de 3.620 de lei, spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de 3.736 de lei și spor pentru personal cu atribuții de coordonare și control – 1207 lei.

Un inspector de specialitate este și mai în pericol și primește spor de 3.796 lei, iar un director are parte de un spor între 3.285 de lei și 3.800 de lei. Newsweek România a scris că același lucru se întâmplă în toate ministerele, la Senat, Camera Deputaților și în multe primării și prefecturi.

Profit.ro a scris că sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariul de bază, acordat în prezent personalului angajat atât în administrația publică centrală, cât și în cea locală, va fi redus drastic de Guvernul Orban. Surse guvernamentale au precizat că sporul va fi în sumă fixă pentru toate categoriile de personal, iar cuantumul acestuia va fi calculat prin raportare la salariul minim brut pe economie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -