Ministrul Justiției acuză Inspecţia Judiciară de intimidarea și hărțuirea magistraților

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.08.2021 - 17:47
Ministrul Justiției acuză Inspecţia Judiciară de intimidarea și hărțuirea magistraților. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat că Inspecţia Judiciară consumă resurse, timp şi energie pentru ''a hărţui'' cinci judecători, "pentru că şi-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraţilor", susţinând că este vorba despre "o veritabilă acţiune de intimidare”.

SHARE

Afirmaţiile vin în contextul în care Inspecţia Judiciară ar fi cerut Secţiei pentru judecători a CSM sancţionarea a cinci judecători pentru delict de opinie, în urma unor afirmaţii făcute de aceştia pe un forum intern şi care, ulterior, au fost făcute publice.

Citește și: Avertisment de fraudă ANCOM: Aveți grijă la apelurile telefonice necunoscute! V-ar putea costa scump

Inspecţia Judiciară, condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru

"Este revoltător că Inspecţia Judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru, consumă resurse, timp şi energie pentru a hărţui cinci judecători pentru că şi-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraţilor. Direcţia pe care a luat-o Inspecţia Judiciară sub conducerea domnului Netejoru este periculoasă şi atinge drepturi pe care judecătorii şi procurorii le au ca orice altă persoană din România", a scris Stelian Ion, pe Facebook.

Potrivit ministrului, judecătorii şi procurorii au dreptul să-şi exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci şi public.

"Judecătorii şi procurorii au dreptul să critice public decizii administrative, legislative şi politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independenţa. Orice opinie sau critică onestă este în interesul sistemului de justiţie şi nu trebuie blamată sau sancţionată", a adăugat el.

Citește și: Avertisment privind noul drog care face victime pe litoral: Poate duce la stop cardiovascular

În opinia lui Stelian Ion, Inspecţia Judiciară "se poziţionează în acest moment împotriva interesului general al sistemului judiciar şi al interesului public, acţionând ca un grup de cenzură şi împotriva libertăţii de exprimare, propunând sancţiuni pentru delict de opinie.

"Asistăm la o veritabilă acţiune de intimidare a judecătorilor şi procurorilor de către cei care, constituţional, ar trebui să îi apere şi să le garanteze independenţa. Cea care aduce atingere prestigiului justiţiei este, de data aceasta, chiar Inspecţia Judiciară", a transmis ministrul.

Reforma Inspecţiei Ludiciare este "esenţială"

Reforma Inspecţiei Ludiciare este "esenţială" pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, după cum şi reconfirmarea libertăţii de exprimare a magistraţilor reprezintă un element pozitiv avut în vedere în cadrul noilor propuneri legislative privind Legile Justiţiei, a completat Stelian Ion.

Judecătorul Cristi Danileţ, unul dintre magistraţii pentru care s-a cerut sancţionarea, despre decizia Inspecţiei Judiciare

"La 30 de ani după Revoluţie şi după o reformă a justiţiei care s-a făcut pentru tocmai că puţini magistraţi au avut ocazia să vorbească, Inspecţia Judiciară vrea să ne reducă pe toţi la tăcere. Ne urmăreşte viaţa privată, ne copiază mesajele, inventează comentarii, ne critică modul de a gândi, face aprecieri subiective cu privire la cunoştinţele noastre de drept.

Totul într-o acţiune abuzivă, nefondată, halucinantă. Este sistemul unde dacă eşti preşedintele CSM şi faci aprecieri politice nu păţeşti nimic, unde dacă eşti şeful Inspecţiei şi nu declari interesele, se spune că plagiezi teza de doctorat sau eşti numit politic nu e o problemă; unde dacă eşti membru CSM şi inventezi un conflict constituţional cu ministrul justiţiei pe care îl pierzi, nu e nimic; unde dacă eşti membru CSM şi trimiţi scrisori politicienilor, totul e în regulă", a scris Danileţ, pe Facebook. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te