Avertisment privind noul drog care face victime pe litoral: Poate duce la stop cardiovascular

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.07.2022 - 12:23
Avertisment privind noul drog care face victime pe litoral: Poate duce la stop cardiovascular/FOTO: Unsplash

Este alertă pe litoral din cauza unui nou tip de drog. Este vorba despre Funny Gas, un gaz inhalat de tineri din baloane. Reprezentanții Agenției Naționale Antidrog atrag atenția că în stațiunile din sud, tot mai multe persoane inhalează sedativul incolor.

SHARE

Puțini știu însă că inhalarea gazului în mod repetat poate duce la stop cardiovascular.

Citește și: Cum a plătit interlopul Oiță un asasin ca să-i ucidă partenerul ce nu voia să investească în cocaină

Cristian Oprișan, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, a explicat la Digi24 că acest gaz se folosește în domeniul medical ca anestezic și în industriile auto și alimentară, dar nu în componența produselor alimentare.

Citește și: O polițistă sub acoperire l-a vrăjit pe traficantul Mizdron care vindea cocaină în cluburi de lux pe Litoral

Omul nu ar trebui să intre în contact cu acest gaz, a avertizat el.

Citește și: Poliția Română: Amendă și carnet suspendat 120 de zile pentru „comportament agresiv” în trafic

Oprișan a spus că pe plaja din Vama Veche se găsesc tot mai multe cartușe în care se află această substanță, așa că a fost amenajat un punct de salvare unde în fiecare dimineață se acordă primul ajutor celor care au nevoie.

„În Vama Veche în fiecare dimineață consultăm tineri pe plajă. Sunt și spitalizări, dar acest gaz se elimină destul de repede, așa că la primiri-urgențe medicii nu își pot da seama decât de aspectele medicale, nu și de cauză”, a spus Cristian Oprișan

El a adăugat că Funny Gas nu este un drog ilicit, nu e incriminat dar că este interzisă folosirea lui din cauza efectelor din punct de vedere medical și psihologic negative pe care le produce.

Citește și: Mihai Bendeac îl acuză pe Cătălin Măruță de hărțuire: „Te rog eu, băi, nu mă mai suna”

„Efectele sunt asemănătoare celor legate de consumul de alcool, lipsa de coordonare a mișcărilor, vorbire incoerentă, vărsături, dureri de cap.

Consumat în cantități foarte mari în timp scurt afectează sistemul cardio- vascular și circulator. Se poate ajunge la stop cardiovascular. Este foarte periculos”, a explicat Crișan.

Pentru prevenirea consumului acestui drog, el a spus că sunt echipe de specialiști și de voluntari antidrog - elevi și studenți - care informează tinerii pe plajă și în zona cluburilor din Mamaia dar și din sudul litoralului, în special din Vama Veche, despre aceste pericole.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.