Metoda furtului de lemn „offline", prin care este înşelat sistemul SUMAL 2.0, învinsă în instanţă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.12.2021 - 09:56
Metoda furtului de lemn „offline", prin care este înşelat sistemul SUMAL 2.0, învinsă în instanţă. / Foto: pro-lemn.ro

Firmele de exploatare şi transport nu se vor mai putea apăra în instanţe pe motiv că nu au avut semnal sau că nu a funcţionat aplicaţia SUMAL 2.0.

SHARE

Agent Green a anunţat că o instanţă de judecată a emis o soluţie conform căreia firmele care transportă lemn nu sunt exonerate de responsabilitate dacă invocă faptul că nu au semnal sau nu a funcţionat aplicaţia SUMAL 2.0, cea care înregistrează, cu ajutorul GPS, provenienţa materialelor lemnoase transportate, înregistrarea traseului parcurs de mijlocul de transport de la locul începerii transportului până la locul de descărcare.

O firmă care a atacat în instanţă faptul că jandarmii au confiscat materialul lemnos pentru că transportul nu a fost regăsit în SUMAL 2.0 a pierdut, la instanţa de fond, procesul.

Citește și: DNA a ridicat de la fostul edil PSD Daniel Tudorache bijuterii și diamante în valoare de 9 mil. lei

"Metoda furtului de lemn «offline» prin care este înşelat SUMAL 2.0 a fost învinsă astăzi în instanţă. Este o victorie istorică şi strategică. De astăzi înainte, firmele de exploatare şi transport nu se vor mai putea apăra în instanţe pe motiv că nu au avut semnal sau că nu a funcţionat aplicaţia. Practic, firmele de transport cărau zilnic lemn fără să pornească aplicaţia şi dacă nu îi controla nimeni, atunci făceau multiple transporturi ilegale. Asta pentru că Ministerul Mediului şi Garda Forestieră sunt părtaşe la această metodă pe care o tolerează”, au scris, pe Facebook, reprezentanţii Agent Green.
 
Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş, ca instanţă de fond, într-un proces intentat de o firmă cu sediul în comuna argeşeană Cicăneşti, care a contestat în instanţă sancţiunile date de Inspectoratul de Jandarmi Argeş, inclusiv confiscarea materialului lemnos care nu apărea în aplicaţie.  
 
Decizia poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare.

Citește și: EXCLUSIV Șeful de cabinet al lui Grindeanu, plătit de o firmă chineză de pe lista neagră a SUA

Aproximativ 80% dintre sancţiunile aplicate de jandarmi în domeniul silvic sunt contestate în instanţă

Surse din Jandarmeria Argeş au declarat, pentru News.ro, că aproximativ 80% dintre sancţiunile aplicate de jandarmi în domeniul silvic sunt contestate în instanţă. 
 
Militanţii Agent Green au acuzat, pe de altă parte, "relaxarea" sancţiunilor în acest domeniu. 
 
"Au fost relaxate amenzile, iar multe sancţiuni penale au devenit banale amenzi administrative care nu previn furtul repetat al unor operatori de rea-credinţă. Mai mult, ministrul Mediului blochează finanţarea noului ciclu al Inventarului Forestier Naţional pentru a ascunde noua dimensiune a tăierilor ilegale”, au mai scris reprezentanţii organizaţiei.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.