Tot în România, în fiecare zi, sunt trimise în judecată o persoană care omoară cu sânge rece un copil sau îl ucide într-un accident de circulație, o alta care abuzează sexual un minor, încă o persoană care fură de la un minor, precum și o alta care tâlhărește un minor.
În fiecare lună, în România, o persoană este judecată pentru că omoară în bătaie un copil. Acestea sunt doar câteva dintre statisticile negre ale României lui 2020, conform datelor puse la dispoziție, pentru Newsweek România, de Asociația „VeDemJust – Voci pentru Democrație și Justiție“. Oamenii legii avertizează și că infracțiunile comise de minori sunt tot mai numeroase de la un an la altul.
Cauzele sunt mai multe, iar una dintre cele mai importante este lipsa educației juridice a românilor, care ar trebui făcută încă din primii ani de școală.
Conform Ministerului Educației, în prezent sunt înscriși în învățământul preuniversitar peste 2,8 milioane de elevi, care studiază în 6.293 de școli.
Doar în 20 dintre aceste școli, și la doar câteva clase, se predă Educație Juridică, ca materie opțională. Acest lucru se întâmplă la inițiativa unui ONG și a zeci de voluntari.
Au făcut un manual și instruiesc profesori
De la ce vârstă răspunzi penal? Care sunt drepturile și obligațiile cetățenilor? Cum se desfășoară un proces în instanță?
Cum se pot apăra copiii în fața abuzurilor? Sunt doar câteva dintre întrebările la care elevii din cele 20 de școli primesc răspunsuri la orele de Educație Juridică, ținute cu sprijinul Asociației „VeDemJust“, al cărui membru fondator este Cristi Danileț (foto), judecător în cadrul Tribunalului Cluj.
Ideea proiectului, spune magistratul, i-a venit în urmă cu mai mulți ani, după ce a constatat că multe dintre cazurile care ajungeau pe masa lui, la instanță, îi aveau fie ca victime, fie ca inculpați pe minori.
„În 2013, eram membru al Consiliului Superior al Magistraturii și am făcut demersuri pe lângă Ministerul Justiției și Ministerul Educației să se semneze un protocol între aceste instituții, astfel încât să putem demara proiectul de Educație Juridică în școli.
Pe atunci, eu deja participam individual la tot felul de întâlniri cu elevii, însă știam că ce fac singur este puțin față de nevoile care sunt.
În baza protocolului, magistrații au primit acces în școli, iar elevii au primit acces în tribunale, pentru a avea întâlniri practice în care să se învețe lucruri de bază despre lege și justiție“, explică judecătorul.
Copiii știu foarte multe
despre droguri.
Când le pun întrebări,
primesc răspunsuri
- Cristi Danileț
Protocolul nu a fost urmat de prea multe acțiuni concrete. În următorii doi ani, s-a organizat în școli o săptămână a Educației Juridice și cam asta a fost tot. Ce era de făcut?
Alături de o mână de oameni, Cristi Danileț a fondat „VeDemJust“, care, în ultimii ani, a ajuns la 12 membri și încă 50 de voluntari, toți studenți la Drept, consilieri juridici, grefieri, procurori sau judecători. Așa s-a dezvoltat un program complex de educație juridică, de care beneficiază deja mai mulți elevi.
„Pentru ca Educația Juridică să fie materie opțională în școli, noi, prin Asociație, am alcătuit o programă, am făcut suportul de curs destinat profesorilor, îi instruim gratuit pe profesori, în cadrul unei tabere de vară pe care o ținem anual la Turda.
De asemenea, oferim gratuit fiecărui copil de la clasele unde se predă Educație Juridică câte un ghid, intitulat «Elevul și Legea», pe care l-am alcătuit eu și care deja se află la a patra ediție“, a mai spus Cristi Danileț.
În fiecare vară, Asociația organizează, în Transilvania și în Moldova, iar din acest an va urma și în Muntenia, o tabără, „Legal Academy“, la care participă elevi din mai multe județe. Instruiți în Educație Juridică elevii sunt transformați în ambasadori ai Asociației.
Concret, ei se întorc în școlile lor și dezvoltă un club al micilor juriști, organizează procese simulate, dezbateri cu practicanții Dreptului sau vizite la tribunale.
De trei ani, sunt organizate și concursuri între licee, pe tema educației juridice, la București și la Constanța, iar din acest an va urma și la Cluj.
Un laborator inedit
Conform judecătorului Cristi Danileț, ora de Educație Juridică ar trebui să fie materie opțională încă din școala primară, explicația fiind că un minor este responsabil penal începând cu vârsta de 14 ani.
Asta ar presupune ca, înainte de a împlini această vârstă, copilului să i se facă deja o instruire în domeniul legal-juridic.
Asociația a propus ca materia să se predea din școala generală și există deja, în România, școli unde cursul se ține, opțional, și la clasele a VI-a și a VII-a. „În mod obligatoriu, însă, trebuie să se predea la liceu. Acum, la liceu nu se mai studiază nici Educație Civică, nici Educație Juridică.
Educația Juridică asta vizează: care sunt responsabilitățile tinerilor și procedurile la care ei să apeleze în cazul în care sunt implicați în comiterea unor acte ilicite sau sunt victime ale încălcării unor drepturi. Ba chiar ar trebui să avem această materie începând cu ciclul primar, și există țări, precum Franța, Spania, Suedia, Marea Britanie, unde se întâmplă asta“.
În cele 20 de școli unde există ca materie opțională Educația Juridică sunt 20 de profesori, din cadrul acelei unități de învățământ, care predau și acest curs. Toți sunt profesori de socio-umane, unii dintre ei absolvenți de Drept, însă instruirea le-a fost făcută, gratuit, de „VeDemJust“.
În 19 din cele 20 de școli, materia se predă la câte o clasă, iar într-o alta, din Tecuci, elevii din trei clase au ales acest opțional.
INIȚIATIVĂ Elevi care învață Educație Juridică, în timpul unui proces simulat la una dintre instanțele din țară
Iar pentru ca această materie să ajungă în școli, procedura e următoarea: fie este introdus cursul opțional în baza unei decizii a conducerii școlii, fie dacă părinții solicită în scris acest lucru profesorilor, ultima variantă fiind în cazul elevilor de până la clasa a IX-a. În cazul liceenilor, aceștia pot solicita singuri introducerea opționalului la ore.
Asociația „VeDemJust“ a reușit, anul trecut, doar din fonduri proprii, să facă primul laborator de Educație Juridică, amenajat la Liceul «Marin Preda» din București, unde elevii unei clase de a XII-a au ales acest opțional.
„Doar cu banii Asociației am dotat laboratorul cu o bibliotecă, în care am pus toate cărțile din domeniul juridic și civic pentru copii, începând cu Montesquieu, cu separația puterilor în stat, și până la Codurile actuale în vigoare, precum și cartea «Elevul și Legea».
Am tapetat clasa cu afișe pe care am scris dictoane în legătură cu legea. De exemplu: «Unde-i lege, nu-i tocmeală!» sau «Copilul, de la 14 ani, răspunde penal».
De asemenea, se organizează lunar procese simulate, în acea clasă. Le-am cumpărat noi elevilor inclusiv robe“, mai precizează Danileț.
„Spovedania“ copiilor
Judecătorul spune că, de mai mulți ani, merge săptămânal, pe banii lui și în zile libere sau luându-și concediu, în școlile din țară, din orașe sau de la sate, la invitația profesorilor, pentru a le vorbi copiilor despre lege.
În afară de școli, a fost invitat să țină ore și în centrele de detenție sau la unele ONG-uri, cum a fost cazul unei organizații din Ferentari, care se ocupă de comunitatea de romi din acea zonă.
Din experiența cu mii de copii, judecătorul spune că aceștia au „o foame de informație“ în privința educației juridice.
Cel mai mult, elevii sunt interesați, în timpul acestor întâlniri, de violența școlară, de violența domestică și de cyberbullying.
„Am constatat că despre droguri copiii știu deja foarte multe lucruri. Când le pun întrebări, primesc răspunsuri halucinant de complete din partea lor, inclusiv despre accesarea darknet-ului.
Îmi spun prețuri, tipuri de droguri, cum se achiziționează de pe darknet“, mai arată Danileț.
De-a lungul întâlnirilor cu elevii, judecătorul a întâlnit și cazuri tragice. În urmă cu doi ani, la sfârșitul unei ore ținute într-o școală din Oradea, un copil a venit la el și i-a mărturisit că o colegă este abuzată sexual de adulți și că el vrea să informeze autoritățile, dar că ar vrea să fie protejat.
Judecătorul i-a explicat că acest caz este de competența procurorilor DIICOT și că există posibilitatea să îi fie protejată identitatea, încurajându-l să le spună oamenilor legii tot ce știe.
„Un al doilea caz s-a întâmplat recent, eram într-o localitate mică din județul Cluj și, la sfârșitul orei, a venit la mine, plângând, o fetiță. M-a luat deoparte și mi-a spus că, doar cu o zi înainte, a fost chemată la Poliție ca să dea declarație pentru că tatăl său o bătuse pe mama sa.
Fata era disperată și mă întreba: «Ce se va întâmpla acum cu mine, ajung la școala de corecție?». Nimeni nu-i spunea fetei ce se va întâmpla cu ea, iar de astfel de informații au nevoie minorii abuzați în orice fel“, arată Cristi Danileț.
Conform acestuia, în instanță ajung nenumărate dosare privind abuzuri sexuale în familie, în care victime sunt minorii.
Magistratul spune că, în majoritatea cazurilor, copiii, mai ales fetițele abuzate sexual, nu-l denunță pe abuzator, care este, de regulă, soțul sau concubinul mamei.
Motivul este că acești copii nu știu ce se va întâmpla cu ei, dacă vor povesti ce li se întâmplă. „Sunt cazuri în care mama este plecată la muncă în străinătate sau nu o crede pe fată dacă îi spune că este abuzată sexual.
Atunci, fetița se întreabă: «Dacă mama nu e acasă, iar pe tata îl ia Poliția, cu mine ce se întâmplă? Unde mă duc?». Și pentru că are dilema asta, iar nimeni nu-i explică, copilul alege să suporte abuzul.
Avem cazuri în care fata violată s-a hotărât să vorbească abia în al treilea an de abuzuri, ceea ce e îngrozitor“, mai arată judecătorul.
„La Educație Civică, nu te învață ce este violul“
Conform magistratului, nevoia de educație juridică în rândul elevilor este cu atât mai importantă cu cât minorii sunt tot mai mult fie victime ale unor infracțiuni, fie săvârșesc ei infracțiuni.
Acesta spune că există deja cazuri de consum de droguri la vârste de 10 ani, fetițe de clasa a II-a abuzate sexual, omor săvârșit de un copil de 9 ani.
Avem cazuri în care
fata violată s-a hotărât
să vorbească abia în al
treilea an de abuzuri.
E îngrozitor
De aceea cred că educația juridică a copiilor, încă de la clasele primare, este importantă. O să ni se spună că se face Educație Civică sau Educație Socială în școli, dar nu e suficient.
La Educație Civică nu te învață ce este violul și cum să reacționezi dacă ești victima acestei infracțiuni“, mai arată Danileț.
Magistratul vorbește despre cazuri de fete violate, care, din lipsă de educație, de rușine, se duc și fac duș sau se ascund după ce sunt abuzate sexual, în loc să se adreseze Poliției și medicilor legiști. „Când te duci și faci duș, deja ai șters probele.
Dacă așteaptă o perioadă până să spună ce li s-a întâmplat, abuzatorul va spune că fetei i-a plăcut, de asta nu a spus nimic, și doar la presiunea părinților a făcut-o.
Vedem golani care fac violuri în grup și se laudă cu asta. A devenit o adevărată modă în România ca acești indivizi să posteze pe internet videouri cu ei lăudându-se cu violurile pe care le fac.
Golanii aceștia ar trebui să știe de mici că violul nu este o chestie de plăcere, nu este «sex surpriză», așa cum spuneau condamnații de la Vaslui. E ceva foarte grav. Când îi formăm pe copii?“, se întreabă judecătorul.
În afara celor 20 de școli la care se predă deja Educație Juridică cel puțin pe parcursul unui an școlar, și alți elevi au beneficiat de pe urma acestui proiect, cel puțin printr-o întâlnire cu unul dintre voluntarii „VeDemJust“ sau primind diverse materiale informative din partea Asociației.
Proiectul a ajuns, până acum, în 26 de județe din România și a fost „exportat“, primăvara trecută, și în Republica Moldova, fiind adaptate manualului și programei legislației de peste Prut.
Banii Asociației, din care este susținut proiectul de Educație Juridică, provin, așa cum spune judecătorul Cristi Danileț, din autofinanțare, prin contribuția membrilor și a voluntarilor, sau din redirecționarea a 2% din impozit, „fonduri care ne vin de la unii colegi care lucrează în domeniul juridic sau de la societăți care aleg să ne susțină“.
Cei care vor să sprijine financiar proiectul de Educație Juridică o pot face donând în conturile făcute publice pe site-ul www.vedemjust.ro.
„Legea Gino“, propusă Parlamentului
În decembrie 2019, Asociația „VeDemJust“ a înaintat Parlamentului României un proiect pentru inițierea unei legi, botezată „Legea Gino“, care ar presupune ca toți copiii să beneficieze în mod obligatoriu de o minimă informare juridică odată cu împlinirea vârstei de 14 ani, când își fac buletinul.
„Gino este copilul unui membru al organizației noastre, care împlinise 14 ani luna trecută. Tatăl i-a făcut fiului o poză, având lângă el buletinul și cartea mea, «Elevul și Legea».
Așa ne-a venit ideea ca toți copiii să beneficieze de un program care să presupună ca, atunci când împlinesc 14 ani, alături de cartea de identitate să primească și o minimă informare.
O cărțulie, o broșură, o foaie pe care să scrie drepturile, dar mai ales responsabilitățile cetățenilor“, spune Danileț.
Instruirea minorilor ar urma să se facă în sediile de Poliție, existente în toate localitățile, și, din informațiile deținute de „VeDemJust“, în fiecare săptămână, 25 de copii care împlinesc 14 ani (o medie pe localități a minorilor care ajung la această vârstă, săptămânal), ar putea fi adunați într-o secție de Poliție, unde oamenii legii să le facă instructajul.
Deocamdată, spune judecătorul Cristi Danileț, proiectul așteaptă să fie asumat de către un partid, pentru a putea parcurge procesul legislativ.
Ambasadorii Justiției
Maria Ghionea (18 ani, foto jos, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Dimitrie Ghika“ din Comănești (județul Bacău), a mers, vara trecută, în tabăra organizată de „VeDemJust“.
În școala ei nu se predă încă Educație Juridică, însă, de toamna trecută, Maria a înființat în liceu, împreună cu doi colegi, un club dedicat acestei materii.
„Până acum, am mers la cinci școli din oraș, unde le-am vorbit elevilor despre Educație Juridică, și vrem să ajungem la toate școli din localitate.
Mergem cu manualul domnului Danileț și le spunem și celorlalți ceea ce am învățat noi și că au posibilitatea să opteze pentru acest curs la școală“, spune Maria, care mărturisește că tabăra în care a fost vara trecută a ajutat-o să se decidă cu privire la facultatea pe care o va urma din toamnă, cea de Drept, la Cluj.
Proces simulat, pregătit de clubul școlii
Sebastian Bercheșan (18 ani, foto jos alături de o colegă), elev în ultimul an la Colegiul „Sf. Sava“ din București, este un alt tânăr ambasador al „VeDemJust“.
Și el a fost în tabăra de anul trecut și, la fel ca Maria, a înființat în școala lui un club care are deja 20 de membri.
Până acum, tinerii au organizat dezbateri cu profesioniști din domeniul juridic, au mers să asiste la un proces la Curtea de Apel București, iar acum se ocupă de organizarea unei vizite la Baroul București.
Tânărul spune că un proiect important la care lucrează toată echipa este un proces simulat.
„Am preluat o speță care s-a judecat recent în România, pe care o adaptăm. Este vorba despre un caz de violență care s-a petrecut într-o școală din Constanța.
Sper să reușim să punem în practică acest proiect, un proces simulat, într-o sală de judecată. Mai avem în plan să facem un club de Educație Juridică la nivelul tuturor liceelor din București“, spune Sebastian.