Justiţia provizorie. Toate marile parchete din țară sunt conduse de şefi interimari

DE Adelina Sahlean | 02.10.2019 - 14:39
Călin Nistor, Felix Bănilă și Bogdan Licu/Foto: G4media

După demisia lui Felix Bănilă de la șefia DIICOT, toate marile parchete țară rămân sub conducerea unor procurori- şefi interimari, situație fără precedent pentru justiția româneasă.

SHARE

Numit pe 23 iulie 2018, Felix Bănilă a fost alegerea lui Tudorel Toader pentru funcția de procuror șef al DIICOT. El l-a avut drept contracandidat pe Daniel Horodniceanu, fostul șef al structurii antimafia, care a criticat public modificarea legilor justiției. Audierea lui Bănilă în CSM a stârnit numeroase controverse, însă a obținut avizul pozitiv al forului. Înainte de a fi numit de președintele Klaus Iohannis, Felix Bănilă, procurorul venit de la Bacău, s-a lovit de opoziția colegilor din DIICOT. 154 de procurori, adică trei sferturi, i-au trimis o scrisoare șefului statului prin care îi cereau sa nu îl accepte pe Bănilă.

Cel mai cunoscut și încărcat de presiune publică este dosarul pentru care i s-a cerut demisia lui Felix Bănilă: cazul Caracal. La două luni de la deschiderea anchetei, încă sunt multe necunoscute, iar investigația nu dă semne că s-ar apropia de final.

Parchetul General, fără șef plin de jumătate de an

Bogdan Licu a preluat interimar funcția de procuror generalpe 19 aprilie, iar de atunci Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a prelungit delegarea. Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a declanșat procedura de selectare a unui nou procuror general, însă nu a fost mulțumit de nicio candidatură, așa că a reluat procesul, pe care însă nu a apucat să-l mai ducă la capăt. Funcția de ministru a fost preluată de Ana Birchall, care a anulat procedura începută de predecesorul său și nu a mai declanșat una nouă.

Recent, Parchetul General a preluat de la unul local ancheta privindu-l pe olandezul suspectat că a omorât o fetiță din Dâmbovița și a agresat o altă din Iași. Acum se verifică dacă au fost și alte victime, dacă bărbatul, care s-a sinucis, a avut complici în România și ce a făcut în perioadele cât a fost în țară.

DNA, din interimar în interimar, de mai bine de un an

Cu un ritm de lucru vizibil redus comparativ cu alte perioade, parchetul anticorupție este condus, din luna februarie, de Nistor Călin. El a fost delegat după ce Anca Jurma a anunțat că nu mai dorește prelungirea mandatului de șef interimar. Funcția de procuror șef al DNA a rămas vacantă după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Ministrul Tudorel Toader a propus numirea Adinei Florea la șefia parchetului, însă Iohannis a refuzat numirea.

SIIJ, fără șef din iunie

Şi Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este fără şef plin din luna iunie, de când Gheorghe Stan a fost numit judecător al Curţii Constituţionale a României. Consiliul Superior al Magistraturii a încercat până acum de cinci ori să o valideze pe Adina Florea la conducerea SIIJ, însă fără succes.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te