Închisă și acuzată de mită de 1.000.000€, șefă ANAF - achitată. I-au dat înapoi și gențile Vuiton

DE Alex Darvari | 22.01.2023 - 14:41
Cum merge justiția - Foto: Isha Foundation

Cazul directorului ANAF Macovei Ancuța, acuzată că a luta o mită uriașă și care a stat și în arest preventiv arată marile neajunsuri ale justiției din România. ea a fost achitată la 5 ani din momentul în care a fost reținută de DNA.

SHARE

„Tribunalul Municipiului București în dosarul nr 45357/3/2017 o achită pe Macovei Ancuța Anda fost director ANAF acuzată de o mită de 1 milion de euro și îi restituie toate bunurile de firmă, printre care un ceas Longines. Decizia nu este definitivă. 20.01.2023

Solutia pe scurt: În baza art. 16 alin. 1 lit. a C.p.p., achită pe inc. MACOVEI ANCUŢA ANCA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constată că inculpata a fost reţinută, arestată preventiv în intervalul 05.10.2017- 10.10.2017 şi arestată la domiciliu în intervalul 10.10.2017 – 14.12.2017, inclusiv. În baza art. 404 alin. 4 lit c C.p.p., ridică măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţele din datele de 10.10.2017, de 11.10.2017 şi de 30.10.2017.

Citește și: Doar în luna decembrie ANPIS a achitat suma de 1,02 miliarde de lei pentru alocațiile de stat

 Restituie către inculpată următoarele bunuri: tabletă de tip iPad, geantă Furla, un şal de pus pe umeri Luis Vuitton; un ceas Longines; o scrumieră marca Versace; un stilou şi un pix Montblanc; portvizit Montblanc; un portofel Burberry; o curea Hermes; geantă Luis Vuitton; cizme bleumarin, lungi, marca Chanel; patru cauciucuri de iarnă marca Dunlop, televizorul Samsung. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Cazul pe scurt, potrivit DNA

Ancuţa Anda Macovei a fost reţinută pentru 24 de ore de procurorii DNA Ploieşti, în data de 5 octombrie 2017, pentru ca o zi mai târziu să fie arestată preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Prahova. Luni, 9 octombrie, Macovei a fost plasată în arest la domiciliu de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti.

Macovei, fost director IT al Autorităţii Naţionale a Vămilor, în prezent director al aceluiaşi serviciu, dar în cadrul ANAF, este acuzată că solicita 25 la sută din valoarea unor contracte de mentenanţă a sistemului infromatic pentru a interveni în organizarea unor licitaţii publice astfel încât acestea să fie câştigate de o anumită asociere de firme. În total, susţin procurorii DNA, Macovei a primit un milion de euro mită, dar şi alte bunuri de lux, de la gadget-uri până la vouchere la magazine de haine şi chiar o excursie în SUA.

Conform unui comunicat remis presei de DNA, Ancuţa Macovei a primit mită în perioada în care era director IT în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, mai exact în perioada 2010-2014. În această perioadă de timp, Vasile Blaga a fost ministru de Interne şi Preşedintele Senatului.

Ancheta în acest dosar a fost declanşată de procurorii DNA din Ploieşti în urma unui denunţ semnat de Irina Socol, fondatoarea SIVECO, una dintre cele mai mari firme autohtone din domeniul IT.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te