Încă un colaborator al Secu, dovedit de CNSAS. Un fost șef al DNA și-a turnat și colegii de liceu

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 12.01.2023 - 15:35
Dumitru Cristudor / Foto: adevarul.ro

Fostul șef al DNA Slobozia Dumitru Cristudor a colaborat cu Securitatea și a avut numele conspirativ „Mari“. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a câştigat definitiv procesul.

SHARE

În raportul pe anul 2021, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a menţionat că a mai descoperit un turnător la Securitate, din Ialomiţa. Este vorba despre Dumitru Cristudor, fost şef al DNA Slobozia. Fost procuror al Parchetului Judeţean, Dumitru Cristudor a fost numit procuror șef la DNA Slobozia în iunie 2010, în mandatul lui Daniel Morar. Mandatul acestuia la conducerea DNA Slobozia urma să se încheie în data de 17 iunie 2013, dar a fost arestat preventiv cu 4 zile mai devreme, pe 13 iunie 2013. La acea vreme, procurorul Dumitru Cristudor a  fost reţinut pentru infracţiuni de trafic de influenţă şi luare de mită.

Citește și: VIDEO Un polițist lovește cu picioarele 3 bărbați imobilizați de jandarmi. Înainte, îl îmbrânciseră

Cristudor a fost descoperit în 2020, dar abia la începutul anului curent, CNSAS a câştigat definitiv procesul prin care i s-a constatat calitatea de colaborator al Securităţii. În data de 19 iunie 2020, CNSAS a pierdut la Curtea de Apel Bucureşti acţiunea prin care a cerut constatarea calităţii de colaborator a lui Cristudor, dar a câştigat recursul la Înalta Curte.

Citește și: FOTO În București, „șmecheria” în trafic n-are vârstă: Mercedes pe contrasens, la Romană, în 1943

Fostul şef al DNA Slobozia este al doilea caz de magistrat ialomiţean descoperit de CNSAS că a dat note la Secu abia după ce a ieşit din sistem. Adică, după 7 ani de la pensionarea forţată prin arestare. Asta, deşi în iunie 2004 a apărut Legea 303 care prevede că magistraţii care au colaborat cu Securitatea îşi pierd funcţiile, relatează jurnaluldi.ro.

Potrivit informaţiilor obţinute pe surse, fostul şef al DNA Slobozia este titular de dosar fond reţea, fiind recrutat de Inspectoratul Judeţean Olt, Securitatea Oraş Caracal, la data de 17.02.1976, în problema Tineret învăţământ. Recrutarea s-a făcut pentru încadrarea informativă a colegilor de liceu (în scopul de a cunoaşte „atitudinea prezentă a acestora şi să depistăm eventualele intenţii ce le-ar pune la cale"). Cristudor a redactat şi semnat olograf un Angajament la data de 17.02.1976, la vârsta de 17 ani, iar numele conspirativ atribuit a fost „MARI". Ulterior, a furnizat informaţii prin care a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, la datele de 17.07.1976, 19.05.1977 şi 15.11.1977.

În prima notă dată Securităţii, din 17.07.1976, Cristudor sesiza că „elevul D.. a venit de la Bucureşti, nu are o comportare bună şi că audiază posturile de radio Europa Liberă şi Vocea Americii".

În cea de-a două notă dată ca şi informator, cea din 15.11.1977, Cristudor turna „un elev din anul III D care audia postul de radio Europa Liberă şi făcea comentarii pe marginea ştirilor transmise. Aspectul a fost verificat prin atenţionarea acestuia, unde a recunoscut".

Iar în ultima notă, sesiza că eleva D.N. a făcut unele comentarii negative despre imnul de stat, nefiind de acord cu el. Verificând/.../s-au confirmat cele sesizate, iar eleva a fost pusă în atenţia clasei de conducerea şcolii".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te