Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,81 %
Marcel Ciolacu 19,29 %
99,50 %
Elena Lasconi 19,07 %
George Simion 13,89 %
Click aici pentru rezultate complete

Grupul de State împotriva Corupţiei arată că țara noastră a făcut progrese semnificative în 2022

DE Bianca Iosef | Actualizat: 25.01.2023 - 16:33
Ministrul Justiției- Foto: FACEBOOK
Ministrul Justiției- Foto: FACEBOOK

Ministerul Justiţiei precizează, miercuri, că evaluarea Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO) subliniază faptul că România a realizat "un progres semnificativ" în anul 2022.

SHARE

"Raportul Grupului de State împotriva Corupţiei publicat astăzi (miercuri - n.r.) subliniază că, în anul 2022, în ceea priveşte implementarea recomandărilor făcute, România a realizat un progres semnificativ faţă de anul 2021. Per total, 10/18 recomandări cu privire la prevenirea corupţiei membrilor Parlamentului, procurorilor şi judecătorilor au fost apreciate ca implementate satisfăcător sau tratate de o manieră satisfăcătoare", se arată într-un comunicat al MJ.

Potrivit sursei citate, concluzia generală cu privire la România a fost aceea că actualul nivel de conformitate al României nu mai este "global nesatisfăcător", aşa cum era în anul 2021, deoarece România a implementat "satisfăcător" sau a tratat "într-o manieră satisfăcătoare" 7 din 13 recomandări cuprinse în raportul de evaluare aferent rundei a patra şi 3 din 5 recomandări din Raportul follow-up la Raportul ad-hoc.

Citește și: Ministrul Cseke Attila a semnat 120 de noi contracte de finanţare în valoare de 214 milioane de lei

"GRECO punctează faptul că adoptarea de către Senat, la data de 17 octombrie 2022, a noii Legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a noii Legi privind organizarea judiciară şi a noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii şi promulgarea lor la data de 15 noiembrie 2022, de către Preşedintele României, reprezintă paşi înainte importanţi, care trebuie să fie urmaţi de un număr de măsuri de implementare.

Citește și: Petre Daea anunță că țara are la dispoziție 1,5 miliarde de euro pentru îmbunătățiri în agricultură

GRECO a remarcat că au fost depuse eforturi pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor şi procurorilor prin, inter alia, formare şi acces la informaţii. Eforturi au fost, de asemenea, dedicate stabilirii noii legislaţii pentru judecători şi procurori pentru a le asigura independenţa", menţionează Ministerul Justiţiei.

De exemplu, spune MJ, referitor la Recomandarea xiii - procedura de numire şi revocare a procurorilor în/din funcţii de conducere, cu excepţia procurorului general, apreciată în anul 2021 ca neimplementată, în decembrie 2022 a fost calificată ca parţial implementată, GRECO recunoscând faptul că procedura de numire a fost făcută mai transparentă şi au fost stabilite criterii pentru numirea şi revocarea procurorilor în/din funcţiile cele mai înalte din parchet, scrie Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te