Flagelul mitei: Chirurgul din Brașov care cerea 2.000 € spagă la operație, condamnat cu suspedare

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 02.02.2023 - 22:06
Sorin Baloș, chirurgul din Brașov care cerea pacienților 2.000 € spagă pentru o operație. / Foto: captură YouTube

Sorin Baloș, chirurgul din Brașov care cerea pacienților 2.000 € spagă pentru o operație și a fost prins în flagrant, a fost condamnat la aproape trei ani de închisoare cu suspendare.

SHARE

Chirurgul brașovean Sorin Baloș a fost condamnat la aproape trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Tariful standard pe care-l cerea pacienților pentru operație era de 2.000 de euro sau echivalentul în lei. În motivare, judecătorii vorbesc despre „flagelul mitei” din societatea românească, dar își arată „încrederea” că medicul nu va repeta fapta.

Citește și: STB modernizează tramvaie vechi de 50 de ani cu 700.000 € bucata. Un Imperio nou e 1,7 mil. €

Medicul Sorin Baloș, specializat în chirurgie cardiovasculară, a fost condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de patru ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. De asemenea, el a primit o amendă penală de 14.000 de lei și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales într-o funcție publică, precum și de a mai profesa în spitalele de stat, excepție făcând urgențele, vreme de un an, relatează brasov.net.

Sorin Baloș avea spagă „standard”: 2.000 € sau echivalentul în lei

Baloș a fost prins în flagrant delict pe 2 noiembrie 2021, în timp ce lua mită pentru o operație pe cord deschis. 

Flagrantul s-a realizat după ce un apropiat de-al pacientei i-a scris polițistului Marian Godină, originar, la rândul lui, din Brașov, pentru a-i cere un sfat cu privire la faptul că medicul, la câteva zile de la operație, ar fi cerut suma de 10.000 de lei pentru „personalul participant” la intervenția chirurgicală.

Citește și: VIDEO Shaormeriile manelistului Tzancă Uraganu, închise de Protecția Consumatorilor. A cerut iertare

„Un membru al familiei tocmai s-a operat zilele trecute la Spitalul Județean de Urgență din Brașov. Domnul chirurg care a făcut operația i-a cerut mătușii mele o sumă destul de consistentă de bani, 10.000 de lei (pentru personalul participant la operație). Astăzi, de teamă, vărul meu a luat legătura cu domnul doctor și i-a dat o parte din bani, 2.000 de lei, spunându-i că ulterior îi va da și restul banilor. Dacă m-ai putea ajuta cu un sfat sau cu o părere, aș fi recunoscător”, a fost mesajul trimis de bărbat lui Marian Godină.

În total, patru martori au făcut declarații din care a reieșit că medicul Sorin Baloș primea bani pentru operațiile efectuate, judecătorii Tribunalului Brașov, unde cazul s-a judecat în primă instanță, reținând două infracțiuni de luare de mită: una în formă continuată, dovedită prin trei acte materiale datând din 2021, și una singulară, datând din 2015.

Chirurgul brașovean avea, conform declarațiilor acestor martori, un tarif standard: 2.000 de euro sau echivalentul acestei sume în lei.

Într-unul dintre cazuri, o martoră a povestestit că a ascuns banii într-un pachet de alimente și, neputându-se deplasa din pricina faptului că tocmai fusese operată, l-a rugat pe medic să caute în sacoșă, iar acesta, după ce a luat plicul ascuns într-un prosop, i-ar fi introdus alimentele în frigider.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te