EXCLUSIV Monica Iacob-Ridzi și complicii au înapoiat 75% din prejudiciul în Dosarul Ziua Tineretului

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 16.02.2023 - 21:19
Monica Iacob- Ridzi- Foto: Profimedia Images
George Copos- Foto INQUAM MEDIA/ Alexandru Bușca

Până la 16 ianuarie 2023, ANAF a reușit să recupereze suma totală de 2.057.046 lei,  reprezentând 75% din valoarea prejudiciului stabilit de instanță în Dosarul „Ziua Tineretului”, potrivit informațiilor puse la dispoziția Newsweek România.

SHARE

În acest dosar a fost condamnată Monica Iacob- Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului. În această calitate a dispus acordarea de contracte ilegale unor firme pentru organizarea unor manifestări de Ziua Tineretului, în anul 2009.

După apariția în presă a unor informații despre această afacere, a fost declanșată cercetarea penală aproape imediat, în iulie 2009.

Evoluţia rapidă a evenimentelor a făcut-o pe Iacob-Ridzi să-şi piardă cumpătul şi a dispus distrugerea unor probe de către angajaţi ai ministerului pe care îl conducea.

Acest lucru a făcut şi ca pedeapsa să fie destul de severă, 5 ani cu executare, sentinţă pe care a primit-o în februarie 2015. În noiembrie 2017 a fost eliberată condiționat.

Prejudiciul a fost stabilit în cuantum de 2.736.934 cu titlul de despăgubire civilă către Ministerul Tineretului și Sporturilor. 

Statul l-a executat silit pe George Copos în proporție de aproape 100%

Pe de altă parte, ANAF a reușit să recupereze aproape în totalitate prejudiciul în Dosarul „Loteria”, în care a fost condamnat fostul vicepremier din partea PC, George Copos. Până la 16 ianuarie 2023 în acest dosar a fost recuperată suma totală de 4.112.329 lei, reprezentând 99,78% din valoarea prejudiciului.

Prin sentințe definitive a Tribunalului București au fost stabilite sume de plată cu titlu de prejudiciu, în nume personal, în cuantum de 8.800 de lei, precum și în solidar, 3.964.112 lei, respectiv 166.217 lei.

George Copos- Foto: INQUAM PHOTOS/ Alexandru Bușcă

A fost vicepremier din partea PC în primul guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu în anul 2005, însă faptele pentru care a ajuns la închisoare au fost comise în calitate de om de afaceri.

Copos are la activ trei condamnări în două dosare diferite, dar pentru aceeaşi meteahnă: evaziune fiscală.

În Dosarul „Loteria I”, Copos a fost găsit vinovat pentru că a evitat plata taxelor în valoare de 1.000.000 de euro pentru vânzarea unor spaţii către Loteria Naţională în 2004. A fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. În 2015 a fost eliberat condiționat. 

În martie 2014 a primit două condamnări și în Dosarul „Transferurilor”: 2 ani de închisoare pentru transferul fotbalistului Cristian Dulca, în 1999, şi 3 ani pentru transferul lui Florin Bratu, în 2003. Pedepsele au fost comasate, dar pe lângă cei 3 ani, a primit un „bonus” de 8 luni.

În 2020 a fost trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu. Este acuzat că, pe vremea când era deținut la Penitenciarul Rahova, s-a folosit în mod mincinos de faptul că ar fi autorul unei lucrări ştiinţifice pentru a primi reducere cu 30 de zile a pedepsei pe care o avea de executat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te