Elena Udrea ar putea fi eliberată din penitenciar astăzi. Documentul emis de SRI, cheia dosarului

DE Alexandra Lupascu | 16.09.2024 - 07:54
Elena Udrea ar putea fi eliberată din penitenciar astăzi. Documentul emis de SRI, cheia dosarului Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
Elena Udrea ar putea fi eliberată din penitenciar astăzi. Documentul emis de SRI, cheia dosarului Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Elena Udrea ar putea fi eliberată din penitenciar dacă Instanța Supremă va pronunța luni o decizie favorabilă pe cererea de revizuire a pedepsei în cazul fostului ministru, în dosarul Gala Bute.

SHARE

Completul de 5 judecători al Înaltei Curți se Casație și Justiție (ICCJ) pronunţă luni decizia în cazul Elenei Udrea, care a solicitat o revizuire a pedepsei în dosarul "Gala Bute".  

În iunie 2018, fosta ministră a Turismului a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu.

Elena Udrea ar putea fi eliberată din penitenciar astăzi. Documentul emis de SRI, cheia dosarului

Cererea de revizuire a Elenei Udrea se bazează pe un document emis de SRI, care ar conține informații conform cărora Udrea ar fi fost cercetată pe baza unor denunțuri false. Dacă cererea de revizuire ar fi admisă, fostul ministru al Turismului ar putea părăsi Penitenciarul Târgșor.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu. Ea a părăsit ţara înainte de pronunţarea sentinţei, în aprilie 2022, şi a fost prinsă în Bulgaria, lângă graniţa cu Grecia, fiind dusă în Penitenciarul Târgșor.

Elena Udrea a ispășit deja o treime din pedeapsă.

Condamnată la 6 ani în dosarul "Gala Bute"

Reamintim că în 2018, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Gala Bute. Magistraţii au menţinut atunci sentinţele pronunţate de instanţa de fond şi în cazul celorlalţi inculpaţi.

Astfel, Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a fost condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, a primit doi ani şi şase luni cu suspendare.

Citește și: Cum ar putea ieși Udrea din pușcărie cu ajutorul unei senatoare pentru a merge cu fetița la școală

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii DNA spun că statul ar fi fost păgubit cu 2 milioane de euro, în 2011. Bani ar fi fost daţi ilegal de Ministerul Dezvoltării firmei care a organizat Gala de Box în care Lucian Bute îşi apăra titlul mondial. 

Elena Udrea a anunţat în 17 februarie 2018 că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunţa că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.

Ulterior ea a fost arestată. După decizia CCR privind nelegala compunere a completurilor de 5 judecători de la CCR, Udrea a fost eliberată din arest din Costa Rica și s-a judecat contestația în anulare.

Cariera politică a Elenei Udrea a început în 2004

Cariera politică a Elenei Udrea a început în 2004, când s-a înscris în PNL şi a obţinut un fotoliu de consilier general pe când Traian Băsescu era primar. Câteva luni mai târziu a demisionat ca să-l urmeze pe fostul primar al Capitalei la Palatul Cotroceni. Traian Băsescu a încoronat-o consilier prezidenţial şi Şefă de Cancelarie. 

A plecat de la Palatul Cotroceni după o campanie de presă care o viza un conflict de interese cu afacerile soţului ei de pe atunci, Dorin Cocoş. Tot în 2005 demisionează şi din PNL, ca în 2006 să devină membru PDL.

În 2008 devine deputat PDL de Bucureşti şi câteva luni mai târziu devine ministrul Turismului, o funcţie pe care o va păstra până în 2012, în ciuda a numeroase controverse. 

Citește și: ANAF îi execută silit pe Elena Udrea şi Dorin Cocoş. Ce se vinde pentru 17.000.000 de lei

Îi rămâne loială lui Traian Băsescu, iar în 2014 se alătură partidului fondat de fostul preşedinte, PMP, şi candidează la alegerile prezidenţiale sub sloganul "Bună pentru România". 

Elena Udrea a fost căsătorită cu omul de afaceri Dorin Cocoş, timp de zece ani. După divorţ a început o relaţie cu un alt om de afaceri, Adrian Alexandrov, cu care are o fetiţă, născută în perioada când s-a refugiat în Costa Rica.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te