Două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, arestate preventiv. Acuzate de omor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 08.08.2024 - 17:21
Două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, arestate preventiv. Acuzate de omor - Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)
Două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, arestate preventiv. Acuzate de omor - Foto: Inquam Photos / George Călin (rol ilustrativ)

Cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, acuzate de omor, au fost arestate preventiv. Tribunalul București a decis ca aceastea să fie trimise 30 de zile după gratii

SHARE

Tribunalul București a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor două doctorițe de la spitalul „Sfântul Pantelimon” acuzate de procurori de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani din Secția ATI.

Cu o zi în urmă acestea au fost reținute după 24 de ore. De asemenea, o asistentă a fost reținută pentru mărturie mincinoasă și plasată, ulterior, sub control judiciar.

Două doctorițe de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, arestate preventiv. Acuzate de omor

Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de nonadrenalină, fapt ce a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi contestată.
 
Ancheta care vizează morţile suspecte ale pacienţilor din Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului ”Sfântul Pantelimon” este una foarte dificilă, spun anchetatorii, pentru că injectomatele, aparate prin intermediul cărora se administra pacienţilor noardrenalina care îi ţinea în viaţă, sunt folosite de aşa manieră încât nu se poate realiza o trasabilitate clară cu privire la utilizarea lor. Aşa se explică de ce, deşi se vorbeşte despre 17 decese în decurs de patru zile, deocamdată acuzaţiile aduse cadrelor medicale inculpate se referă la decesul unui singur pacient.
 

”Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Iniţial s-a vorbit despre decesul a 20 de pacienţi în condiţii similare, apoi cifrele oficiale au arătat că, în perioada indicată în reclamaţie, 17 pacienţi au decedat în Spitalul ”Sfântul Pantelimon”. Oficial însă, acuzaţiile formulate de către procurori de referă la un singur pacient.

”Standardul unei acuzaţii în materie penală este unul foarte ridicat, nu ne putem juca cu aşa ceva. Până acum putem vorbi despre un pacient, un bărbat de 54 de ani. Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate. Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesităţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă, să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient”, a explicat anchetatorul.

Alexandru Anghel a subliniat că în continuare se fac verificări cu privire la decesele altor pacienţi.

”Încă se fac investigaţii, nu putem spune nimic cu certitudine acum”, a afirmat Alexandru Anghel.

Citește și: 6.000€/lună iau medicii din Spitalul Pantelimon unde se moare suspect. Doar sporurile sunt 3.000€

Conform anchetatorilor, pacientul a cărui moarte este anchetată a fost ţinut în spital peste o săptămână, starea i s-a agravat şi a fost transferat la ATI. După o primă reducere a dozei de noradrenalină şi după ce o asistentă a crescut din nou doza, starea pacientului s-a îmbunătăţit. Moartea a survenit celei de a doua reduceri a dozei. 
 
„Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17.03, iar pe fondul agravării stării de sănătate, a fost transferat la ATI în data de 25.03. În data de 26.03 are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătăţit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 04.04 are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină şi survine decesul” a transmis, joi, procurorul Alexandru Anghel, scrie news.ro.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te