Dosarul „Revoluția”. Ceaușescu, la Târgoviște, despre Ion Iliescu: „Cine mă!? Spionul ăla sovietic?”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.08.2022 - 12:06
Ion Iliescu a condus gruparea GRU care a luat puterea în decembrie '89 - FOTO: INQUAM PHOTO, Octav Ganea
Ion Iliescu a condus gruparea GRU care a luat puterea în decembrie '89/ Foto: Agerpres

„O primă motivaţie a executării cuplului Ceauşescu o reprezintă ascunderea realităţii conform căreia puterea politico-militară în România a fost preluată de o grupare filosovietică”, scriu procurorii în rechizitoriul din Dosarul „Revoluția”.

SHARE

Potrivit reprezentanților Parchetului General, gruparea a fost „ante-constituită și formată din nomenclaturişti marginalizaţi de Ceauşescu Nicolae şi militari prosovietici (cu studii în URSS), care aveau nevoie de legitimare în faţa poporului.”

Procurorii au mai stabilit că „preşedintele Ceauşescu Nicolae era informat despre antecedentele persoanelor care au preluat puterea politico-militară în decembrie 1989.”

Citește și: 

VIDEO Putin pierde și folosește centrala nucleară Zaporojie ca vârf de lance. Riscurile sunt uriașe

„Relevante în acest sens sunturmătoarele declaraţii:

Ț.I, mr. la UM 01417 Târgovişte - locţiitor al comandantului, declaraţii de martor,
sediul SPM, 25.05.2006 şi 04.10.2017 (vol.II – Declaraţii, f.193-214):

„Am stat de vorbă în biroului comandantului aproximativ zece minute cu soţii Ceauşescu care m-au întrebat de situaţia din ţară şi cine conduce. Eu le-am spus că este revoluţie, iar la conducere se află drept lider Ion Iliescu. Atunci Elena Ceauşescu i-a spus că:„Ion Iliescu trebuia terminat mai demult. Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti.” (…)

Alături de soţii Ceauşescu am rămas în dormitor (…) Nicolae Ceauşescu susţinea că generalul Milea s-a sinucis şi că îl considera trădător, de altfel susţinea că a fost trădat de toţi (.…) M-a întrebat Armata ale cui ordine le execută, iar eu i-am spus că cele ale generalului Guşă, Ceauşescu spunându-mi că acesta este un trădător şi că ar fi bine să executăm ordinele generalului Stănculescu.

Comunicându-i că discutăm cu acesta de o oră, Nicolae Ceauşescu a spus că facem foarte bine, deoarece în cursul acelei dimineţi, la ora 09:00, semnase ordinul de numire a acestuia în funcţia de ministru al Apărării Naţionale. Ieşind din camera lor am asistat la o discuţie telefonică a colonelului Kemenici cu Ion Iliescu, în jurul orei 19:00, prin care ultimul îi solicita să execute numai ordinele generalului Stănculescu pentru a păstra secretul operaţiunii (...)

Am rămas surprinşi de faptul că atât Nicolae Ceauşescu, cât şi Ion Iliescu ne solicitau să ascultăm ordinele aceluiaşi general – Stănculescu (…) Am avut mai multe discuţii în special cu Nicolae Ceauşescu. Am discutat despre generalul Militaru Nicolae, despre care iniţial nu şi-a adus aminte, dar după câteva minute a spus că îl ştie pe acesta foarte bine şi că este agent sovietic care a trădat grosolan cu câţiva ani în urmă şi care merita executat, dar au intervenit ruşii şi a fost nevoit să îl ierte şi să-l numească adjunct al ministrului construcţiilor.

Mi-a spus că până să plece din biroul său din CC, spre elicopter, a lăsat pe masă schema întreagă de organizare a Securităţii şi că l-a rugat pe generalul Stănculescu să o strângă şi să aibă grijă de ea, fiind grăbit către elicopter de către
generalul Stănculescu.

Mi-a spus că dosarele Corbii 1 şi Corbii 2, legate de agenţii ruşi aflaţi pe teritoriul României în funcţii înalte sau pe teren, se aflau în biroul său, în fişet.”

Citește și: 

VIDEO Bune contra lui Putin. Interes uriaș pentru dronele Bayraktar. Lista de așteptare, 3 ani

O altă declarație de martor aparține lui S.I – lt.maj., şeful cercetării la UM 01417 Târgovişte:

„Le-am povestit, la solicitare, soţilor Ceauşescu ce văzusem la televizor (...) Când i-am spus despre Ion Iliescu, Nicolae Ceauşescu s-a înfuriat şi a spus ”Cine mă!? Spionul ăla sovietic?Cine mă!? Spionul ăla sovietic?” uitându-se spre Elena Ceauşescu, repezindu-se spre ea, i-a spus „Tu nu m-ai lăsat să-l termin! Acum o să ne
termine el pe noi.”


M.I, mr. la UM 01378 Târgovişte – locţiitor al comandantului unităţii, a declarat:

 „M-am reîntors în biroul unde erau ţinuţi soţii Ceauşescu şi am avut cu aceştia o altă discuţie. Nicolae Ceauşescu a întrebat de cine este condusă Armata, iar eu i-am spus că, din câte am văzut la televizor, de generalul Militaru, iar el a întrebat cine e, la care Elena Ceauşescu i-a răspuns că este un agent sovietic. Am mai întrebat cine conduce ţara, iar mr. Ţecu i-a spus că Ion Iliescu. Aici a devenit nervos şi a ţipat la Elena „Ţi-am spus să-l lichidăm, dar nu m-ai înţeles, ai spus că este suficient să-l marginalizăm”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te