Dosarul „Arhimede”: CAB i-a iertat pe profesorii acuzați de evaziune în organizarea concursului

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.05.2022 - 19:31
Dosarul „Arhimede”: CAB i-a iertat pe profesorii acuzați de evaziune în organizarea concursului. / Foto: mediafax.ro

Curtea de Apel Bucureşti a anulat pedepsele grele primite de doi profesori pentru evaziune fiscală în organizarea concursului ''Arhimede''. Decizia instanţei este definitivă.

SHARE

Curtea de Apel Bucureşti a dispus achitarea a doi profesori şi a unei contabile, care primiseră în primă instanţă condamnări grele pentru evaziune fiscală şi delapidare, în legătură cu organizarea concursului de matematică pentru elevi "Arhimede".

Iniţial, în noiembrie 2018, Petruş Alexandrescu, profesor şi membru în conducerea Asociaţiei Arhimede, a fost condamnat la 7 ani închisoare, Georgeta Alexandrescu (profesor) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cristina Grezi (contabil) a fost condamnată la 6 ani şi 7 luni închisoare cu executare.

Citește și: Lockdown anti-COVID total, la Shanghai. Și persoanele testate negativ sunt trimise în carantină

La judecarea apelului, CAB a desfiinţat sentinţa tribunalului şi a dispus achitarea celor trei, pe motiv că "faptele nu sunt prevăzute de legea penală" sau "faptele imputate nu există".

De asemenea, CAB a anulat şi obligaţia inculpaţilor de a plăti statului român un prejudiciu de 7 milioane de lei, fiind lăsată nesoluţionată acţiunea civilă formulată de statul român prin ANAF. Decizia instanţei este definitivă.

Pedepse la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, într-un dosar disjuns

Într-un dosar disjuns, Ion Frujină (la data faptei director la Liceul "Nichita Stănescu" din Bucureşti) şi Ion Boerescu (preşedintele Fundaţiei Profesia) au fost condamnaţi definitiv, în martie 2017, la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

În luna mai 2016, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au efectuat percheziţii în Capitală şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese.

Citește și: FOTO Un șofer de 36 de ani și-a „decapotat” mașina cu TIR-ul. A murit și el, și pasagera din dreapta

Percheziţiile au avut loc la şcoli şi colegii naţionale, precum şi la fundaţii, asociaţii şi persoane fizice. Ancheta procurorilor viza în principal activitatea Asociaţiei Arhimede, care se ocupa cu organizarea de cursuri şi concursuri şcolare.

Anchetatorii susţineau că organizatorii concursului naţional de matematică Arhimede şi-au însuşit fondurile din taxele de înscriere plătite de elevi, nu au achitat impozite la bugetul de stat şi au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive.

Astfel, procurorii spuneau că organizatorii concursului au perceput de la elevi taxe de participare, pe care le-au înregistrat însă în contabilitate ca fiind "taxe de sponsorizare".

Prejudiciu total, estimat la 3,14 milioane de euro

Reprezentanţii Asociaţiei Arhimede erau acuzaţi că au înregistrat în contabilitate în mod nereal sume de bani reprezentând "taxe cursuri" şi "taxe concurs", în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, ca fiind "taxe de sponsorizare" şi "cotizaţii membru", atribuindu-le în aparenţă un caracter legal. Sumele provenite din taxa de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, erau colectate de Petruş şi Georgeta Alexandrescu, prin intermediul unor cadre didactice sau prin comitetele de părinţi, fără a elibera chitanţă.

O parte din taxa de participare ajungea la profesorii care aduceau elevii la concurs sau corectau lucrările, însă cea mai mare parte a banilor intra în contabilitatea Asociaţia Arhimede sub formă de "donaţii" şi "sponsorizări", pentru a nu fi plătite impozite la stat.

Prejudiciul total în acest caz calculat de procurori se ridica la aproximativ 3,14 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te