Dosar penal la Suceava: decese ascunse, teste preferențiale, analize netrimise la laborator

DE Petru Zoltan | 31.03.2020 - 20:52
Spitalul Județean de Urgență Suceava/FOTO: svnews.ro

Numărul oamenilor morți infectați cu coronavirus neraportat real, internări fictive, teste preferențiale, la care se adugă faptul că probele recoltate de la cadrele medicale de la Spitalul Suceava au fost ținute ascunse.

SHARE

Asta este pe scurt concluzia procurorilor care investighează dezastrul din județul Suceava, considerat „Lombardia” României.

Municipiul Suceava și localitățile limitrofe au fost băgate în carantină după ce s-a constatat că peste 600 de persoane au fost infectate cu coronavirus. Acum, sucevenii își numără morții. Dezastrul putea fi evitat dacă autoritățile județene și locale s-ar fi implicat direct fără să raporteze date false. Toate aceste informații furnizate de procurorii suceveni arată o nouă față a României, parcă decupată din epoca regimului comunist. Atunci, însă, se raportau date false pentru a-i face pe placul dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Morții nedeclarați

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat că are în lucru un dosar în care s-a început cercetarea penală pentru infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu. Procurorii de caz au extins cercetările „întrucât în cursul acestora a  rezultat faptul că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă <Sf. Ioan cel Nou> Suceava au fost înregistrate decese ale unor pacienţi care au fost confirmaţi pozitiv în urma testării pentru Covid-19, decese care au avut loc atât anterior datei de 23 martie 2020, cât şi ulterior acesteia. La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020”, se menționează într-un comunicat al Parchetului.

Internări fictive și teste preferențiale

Procurorii mai investighează cum s-au făcut testările preferențiale, în condițiile în care existau un număr limitat de teste. Mai mult, probele recoltate de la cadrele medicale de la Spitalul din Suceava au fost „trase” pe linie moartă.

Conform comunicatului de presă, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus.

„În această perioadă (februarie – martie 2020), funcţionari publici din cadrul instituţiilor publice din judeţul Suceava, cu atribuţii în sistemul sanitar (Spitalul Judeţean Suceava şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia COVID-19, în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava”, se mai precizează în comunicat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te