DOCUMENTE. Darius Vâlcov ar putea fi vizat în alte cinci dosare penale

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.02.2019 - 18:24

DNA a dispus, la finalul lunii trecute, disjungerea unor fapte din rechizitoriul lui Darius Vâlcov în cinci noi dosare: două au rămas la DNA, două au fost declinate la parchetele locale și unul la DIICOT.

SHARE

 Într-o speță care urmează să ajungă la Judecătoria Slatina, actualul consilier personal al premierului Viorica Dăncilă este acuzat că, în mandatul de primar, a obținut, prin folosirea funcției și prin persoane interpuse, mai multe terenuri care aparțineau Consiliului Local al orașului.

Darius Vâlcov ar fi revândut terenurile la „prețuri avantajoase”.

DNA a decis, într-un dosar deschis în 2014, s-a dispus trimiterea în judecată a cinci persoane. Cea mai importantă este Darius Vâlcov, iar faptele incriminate vizează, în principal, decizii ale acestuia din perioda 2008 – 2012 în care a fost primar al Slatinei. Într-un dosar disjuns din urmărirea penală, Darius Vâlcov a fost condamnat, deja, în primă instanță la opt ani de închisoare.

Pe data de 28 ianuarie 2019 și pornind de la rechizitoriul mai sus menționat, Dănuț Volintiru, procuror șef de combatere a Corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, a emis o ordonanță în care dispune disjungerea mai multor cauze:

„... 1. Disjungerea cauzei și continuarea cercetării într-un alt dosar, la nivelul Secției de combatere a corupției, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene...

2. Disjungerea cauzei și continuarea cercetării într-un alt dosar, la nivelul Secției de combatere a corupției,.. cu privire la cele 12 contracte de finanțare care vizează reabilitări de spații verzi și/sau infrastructură de acces...

3. Disjungerea și declinarea competenței de soluțiii ale cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt în vederea continuării cercetărillor cu privire la săvârșiriea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani...

4. Disjungerea și declinarea competenței de soluțioare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina cu privire la săvârșirea infracțiunilor de folosire a  funcției pentru favorizarea unor persoane... cuprivire la obținerea de către Darius Vâlcov, prin persoane interpuse, a unor suprafețe de teren situate pe raza municpiului Slatina, aparținând Consiliului Local Slatina în perioada în care acesta a deținut funcția de primar și beneficiind de vânzarea acestuia către alți beneficiind de prețuri avantajoase.

5 . Disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Teorism cu privire la săvârșirea infracțiunii de grup infracțional organizat, înșelăciune, delapidare”, arată DNA.  

 

Jurnalista Ana Maria Matei de la publicația Concret în Olt a scris mai multe investigații despre actualul consilier de stat Darius Vâlcov.

Ea spune că toate cele cinci spețe de mai sus au legătură cu fapte din mandatele de primar ale lui Darius Vâlcov, potrivit ordonanței procurorului. Ana Maria Matei a publicat prima documentele pe care le reproducem în facsimil și a explicat, pentru Newsweek România, evoluția penală a lui Darius Vâlcov.

„Pe 13 martie 2015, Darius Vâlcov, la acel moment ministru de Finanțe, a fost a fost adus cu mandat la DNA. Ministrul a fost ridicat de către procurori după ce a ieşit de la o emisiune TV în care prezentase reformele preconizate prin proiectul noului Cod Fiscal fiind suspect într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada când acesta era primar la Slatina.

În data de 19.05.2015, prin rechizitoriul nr.378/P/2014 procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a lui Vâlcov pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, precum și a fostului primar al Slatinei Minel Prina și a încă trei persoane.

Dosarul a ajuns pe rolul Inaltei Curți de Casație și Justiție care, pe 8 februarie 2018, a dispus pe fond condamnarea lui Vâlcov la 8 ani de închisoare. Prin același rechizitoriu din 19.05.2015 s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor cu privire la alte acuzații cu care procurorii au fost sesizați și care-l vizau pe Darius Vâlcov: societățile despre care procurorii au arătat că erau controlate de acesta prin diverse persoane interpuse în legătură cu fapte petrecute la Primăria Slatina când acesta a deținut funcția de primar.

La începutul acestui an, mai exact prin Ordonanța din 28.01.2019, cu privire la aceste disjungeri, procurorul de caz, Dănuț Volintiru a dispus pe de o parte clasarea unor aspecte sesizate întrucât nu au existat pe lângă denunțuri și alte probe care să ateste săvârșirea unor infracțiunilor, precum și continuarea cercetărilor în alte dosare.

În concret, este vorba despre două dosare constituite la nivelul Secției de combatere a Corupției cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general au UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei privind cele 12 contracte de finanțare care vizează reabilitări de spații verzi și/sau infrastructură de acces incluzând alei de acces rutier și pietonal semnate în perioada 2010-2012 când Vâlcov era primar al Slatinei și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, dosar în care a fost începută urmărirea penală in rem în 18.03.2015”, ne-a explicat Ana Maria Matei, de la publicația Concret în Olt.

______________________________________

 

Ediția 42 a revistei Newsweek România apare vineri, 15 februarie, la chioșcurile de presă și prin abonament cu un dosar special dedicat lui Darius Vâlcov.

„Un primar de provincie, cu un orgoliu nemăsurat și un tupeu fantastic, căruia i se spunea Zeus. Așa este caracterizat Darius Vâlcov la Slatina, oraș unde a devenit primar peste noapte, propulsat de partidul lui Traian Băsescu, „pentru că era mai destupat decât alții“. Opt ani mai târziu, avea să trădeze Partidul Democrat pentru a face echipă cu un dușman de moarte – Paul Stănescu de la PSD. Pe afișele electorale unde apărea tandemul Stănescu - Vâlcov a fost pus „V“-ul de la Vendetta (Răzbunare).

Probabil că nu mai există alt primar la adresa căruia presa locală să fi lansat atâtea acuzații: proprietăți și afaceri controlate prin intermediul unor prieteni, bani publici folosiți netransparent, contracte încredințate dubios. Primăria lui Vâlcov ajunsese să plătească sute de mii de lei pentru măturat frunze, nivelat teren și pentru împrăștierea pământului.”

„Zeus din Slatina”, numai în Newsweek România, de vineri, 15 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te