VIDEO DNA a găsit o reţea de falşi orbi. Tatăl unui potentat local DGASPC şofa. Pe hârtie, era orb

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.09.2023 - 14:06

DNA a găsit în mai multe locuri din ţară reţele de falşi orbi, ce primeau certificate de handicap. Ultimul caz revelat este cel al unui vasluian aşa-zis orb, dar care este tatăl uneia dintre şefele de la DGASPC Vaslui. Acesta spune că are cataractă, dar vede.

SHARE

Aproape în fiecare zi, Viorel Bâgu își conducea autoturismul, fără ca nici o instituție a statului să aibă habar de starea sa de sănătate.

Nevăzător cu acte în regulă, bărbatul a fost încadrat în gradul grav, cu însoțitor. În urma analizării documentelor medicale, Comisia de evaluare din cadrul DGASPC Vaslui a stabilit că starea de sănătate a bărbatului este atât de gravă, încât i-au dat certificat de handicap permanent, considerând probabil că acesta nu-și va recăpăta niciodată văzul.

DNA a găsit o reţea de falşi orbi

Numai că Viorel Bâgu mai deține un document: permisul de conducere, care este total incompatibil cu certificatul său de handicap, conform vremeanoua.ro.

Viorel Bâgu:

Da, sunt, cât de cât. Am fost operat la ochi, iar acum trebuia să am asistent, dar mă descurc și singur. Nu văd tare, dar văd. Conduc, am mașină, însă de la primărie nu am cerut loc de parcare. Din comoditate, nu de altceva”, a spus bărbatul.

Acesta a declarat că are probleme cu vederea încă din tinerețe, când mergea prin pădure și îl loveau crengile copacilor peste ochi.

Citeşte şi: CRJ: O tânără cu dizabilități din Vâlcea a fost ținută cu piciorul rupt patru luni. Replica DGASPC

“Starea de sănătate mi s-a agravat în tinerețe, când m-am lovit în ochi cu diferite crengi. Când eram acasă, obișnuiam să merg prin pădure, iar dacă aveam pe cineva în față, inevitabil crengile îmi veneau mie peste ochi.

În timp, situația s-a agravat. A apărut cataracta, m-am dus la control și prima dată mi-am schimbat cristalinul la ochiul stâng. Doctorul Chisăliță mi-a atras atenția că voi avea probleme și cu ochiul drept, ceea ce s-a și întâmplat.

Așa am ajuns să îmi schimb ambii cristalini. După schimbarea cristalinilor, a apărut o altă complicație, din cauza căreia am fost nevoit să-mi fac injecții în ochi, cu Avastin, un medicament care, în cazul meu, a făcut adevărate minuni".

Citeşte şi: Tipul cu sacii de voturi demascat de Antena 3 e Dan Burcea, șofer la DGASPC-ul lui Tudorache

Operaţia înlocuirii cristalinului ochilor, la cataractă, cu un cristalin artificial multifocal, îl face pe cel operat să vadă perfect, fără să mai poarte ochelari, însă respectând nişte exigenţe.

Bugu este tatăl Alinei Clapa, șefa Serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Dizabilități, din cadrul DGASPC Vaslui.

Clapa și-a început activitatea la DGASPC Vaslui, în anul 2016, iar în 2017 a devenit șefa care se ocupă de persoanele cu handicap. Tot în acea perioadă, tatăl ei a fost încadrat în grad grav de handicap, pe perioadă nedeterminată.

A fost fabrică de falşi orbi în Timiş

DNA informează că situaţia descoperită la Vaslui nu este singura. O fabrică prolifică de falşi orbi a funcţionat în Timiş.

în luna martie a acestui an, Tribunalul Timiș a pronunțat sentința în dosarul unei alte fabrici de orbi, în care au fost trimiși în judecată omologul Alinei Clapa, de la DGASPC Timiș, dar și alte 25 de persoane.

Laszlo Andras Lihor-Laza, fost șef de serviciu la DGASPC Timiș, a fost condamnat de Tribunalul Timiș, la cinci ani și patru luni de închisoare, pentru luare de mită în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată și fals informatic în formă continuată.

22 de intermediari

Alături de Laszlo Andras, au mai fost condamnați la câte patru ani de închisoare cu executare doi intermediari ai afacerii. 22 de falși beneficiari ai unor indemnizații de handicap pentru nevăzători au fost condamnați la închisoare cu suspendare.

Ancheta DNA din dosarul fabricii de nevăzători din Timiş a scos la iveală că Laszlo Andras Lihor-Laza a introdus pe nedrept, în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș, datele a aproape 500 de beneficiari de certificate de încadrare în grad de handicap vizual grav, cu asistent personal /însoțitor.

Scopul: introducerea acestora la plată, ca și cum ar fi deținătorii unor certificate autentice de încadrare în grad de handicap vizual, eliberate în mod real. Pentru serviciile sale, Lihor-Laza a primit sume cuprinse între 500 – 2.600 de euro de persoană, ajungând în total la venituri ilicite de 51.195 de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te