Cristina Tarcea contestă procedura numirii unui nou şef la Curtea Supremă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 18.07.2019 - 15:03
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și Justiție a susținut joi, în timpul audierii Corinei Corbu, că procedura ar fi trebuit să fie declanșată la 30 de zile după vacantarea funcției, mandatul său expirând la jumătatea lunii septembrie.

SHARE

Declarația actualului șef ÎCCJ a iscat contre între aceasta și șefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea.

Cristina Tarcea a întrebat-o pe judecătoarea Corina Corbu, referindu-se la o declarație pe care aceasta a dat-o când și-a depus candidatura, dacă ar valida vreodată prin prezenţa sa sau prin votul său o procedură care nu respectă legea.

Actuala șefă a Înaltei Curți a întrebat-o dacă procedura de astăzi şi candidatura ei respectă dispoziţiile legale.

Deși Corbu a răspuns că nu dorește decât să respecte legea și că nu poate exprima un punct de vedere legat de procedura demarată de CSM, Cristina Tarcea a acuzat-o că riscă vulnerabilziarea ÎCCJ prin faptul că participă la o procedură care ar putea ridica probleme de legalitate.

Citește și Corina Corbu, singurul candidat la conducerea ÎCCJ: Sunt pregătită pentru interviul de la CSM

Președintele CSM, Lia Savonea, a intervenit și a adăugat că nu este cazul „să discutăm despre legalitatea procedurilor. Candidatul răspunde întrebărilor legate de managementul instanţei”. De asemenea, Savonea a adăugat că nu e cadrul şi nu e competenţa candidatului să se pronunţe.

Cristina Tarcea a dorit să continue cu întrebările pentru candidat, însă șefa CSM a oprit-o, invocând cadrul legal și regulamentul.

Potrivit articolulului 53 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție își pot depune candidaturile pentru funcția de președinte sau vicepreședinte al ÎCCJ ori președinte de secție, la Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 30 de zile de la data la care funcția de președinte, vicepreședinte sau președinte de secție a devenit vacantă.

În ciuda acestei controverse, Consiliul Superior al Magistraturii a validat-o pe Corina Corbu ca viitor președinte al Curții Supreme, potrivit surselor G4Media.ro. Ea a obținut un scor de 6-3 voturi.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.