Cristian Dide, activistul arestat preventiv pentru că a ironizat DIICOT, va fi eliberat

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 22.12.2021 - 14:56
Cristian Dide, activistul arestat preventiv pentru că a ironizat DIICOT, va fi eliberat. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Curtea de Apel Iași a respins propunerea DIICOT de a prelungi arestul preventiv pentru activistul Cristian Dide. Acesta a fost închis după ce a trimis către acest parchet colete cu marijuana, pentru a demonstra cât de ușor este să cumperi și în România acest drog.

SHARE

Curtea de Apel Iași a decis să îl elibereze pe activistul Cristian Dide, arestat preventiv în noiembrie, la solicitarea DIICOT, după ce a trimis către acest parchet colete cu marijuana, pentru a demonstra cât de ușor este să cumperi și în România acest drog. 

Judecătorii au răsturnat astfel decizia Tribunalului Iași, din 18 decembrie, care a decis prelungirea arestului preventiv, pentru 30 de zile. 

Cristian Dide, activist civic care a devenit cunoscut mai ales prin mesajele anti PSD și anti Dragnea proiectate cu laser pe clădiri în timpul protestelor din 2017-2019, a fost arestat preventiv în noiembrie, tot de Trbunalul Iași, la cererea DIICOT, pentru deținere și trafic de droguri. 

Citește și: Grevă generală pe 10 ianuarie dacă profesorii acceptă să nu își ia salariile când nu sunt la ore

Ce s-a întâmplat, de fapt

Cristian Dide, un militant pentru legalizarea și în România a consumului de canabis, dar și un critic acerb al inacțiunii DIICOT în ceea ce privește marile rețele de trafic de droguri, a cumpărat din străinătate și din România, on line, mai multe cantități de marijuana. 

Două colete cu aces drog le-a trimis chiar către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, la sediul central din București și la Iași. Scopul său declarat a fost de a demostra autorităților că nu controlează deloc piața drogurilor din România. 

Mai mult, Cristian Dide s-a autodenunțat, prin mesaje publice în care a explicat că timp de doi ani a achiziționat în mod legal, online, inclusiv din România produse din cânepă sau „cannabis” ce conțin cantități infime de THC, substanța halucinogenă din marijuana. Activistul a achiziționat produsele de la firme care le vând legal, inclusiv în România.

Deși a transmis public, în ianuarie acest an, că acțiunea sa are un scop pur civic, procurorii DIICOT au decis să acționeze în forță. Luni dimineață, Cristiana Dide a fost reținut în Gara de Nord, în trenul cu care urma să plece spre Iași. 

În aceeași zi, anchetatorii au efectuat nouă percheziţii domiciliare în judeţele Ilfov şi Călăraşi şi în Bucureşti, la sediile unor societăţi comerciale (magazine) şi la locuinţele unor persoane fizice suspectate de săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc (canabis şi produse cu conţinut THC).

Citește mai mult despre cazul Cristian Dide: Arestarea activistului Dide, o acțiune controversată a DIICOT. Ce vor procurorii să acopere

_______________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te