UPDATE: Liderul PSD Liviu Dragnea a justificat propunerea de OUG prin faptul că unii colegi au prezentat argumente că se lungește foarte mult procesul legislativ și de contestare la CCR a acestor acte normative. Colegii noştri au motivat că este o istorie care nu se mai termină. Şi am zis, pe articolele declarate constituţionale n-am vedea de ce să nu se dea OUG”, a declarat acesta la finalul CExN al PSD.
Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că va începe analiza codurilor pentru a vedea ce articole pot fi adoptate prin OUG, dar a refuzat să dea un termen-limită pentru decizie. Toader a refuzat să spună și care este motivul grabei și dacă în ordonanța de urgență vor fi preluate și articolele din proiectul comisiei Iordache care nu au fost atacate la CCR.
_______________________________________
„A fost o astfel de discuție, în unanimitate s-a hotărât ca articolele declarate constituționale să vedem oportunitatea de a fi promovate prin ordonanță de urgență”, a declarat Viorica Dăncilă la finalul ședinței CEX.
Citește și Modificările nocive din Codul penal, operate de PSD-ALDE, au trecut de CCR
Premierul a precizat că vor lua această măsură pentru a limita timpul de intrare în vigoare a noilor reglementări. „Am văzut că foarte multe legi au durat mult, au fost constestate, trimise la CCR, în ce privește aplicarea acestor legi termenul a fost mult depășit. Modificări vor fi la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Am hotărât ca ceea ce s-a declarat Constitutțional să avem și această posibilitate de a da OUG. Am avut o primă discuție, nu am făcut o discuție detaliată. Acum în cadrul CEX la propunerea unuia dintre colegi, în unanimitate, s-a decis ca articolele declarate constituționale să fie date prinOUG. Nu am vorbit de termen, nu pot să vă spun când”, a mai adăugat Viorica Dăncilă.
Citește și Efectele noului Cod de Procedură Penală: infractorii scapă, restul suntem victime
În ceea ce priveşte articolele declarate neconstituţionale, Viorica Dăncilă a arătat că acestea „vor veni din nou în Parlament”.