„I-am dat drumul la analiză deja, dar şi Dumnezeu a făcut lumea în şase zile, în a şaptea s-a odihnit. Mai aveţi puţintică răbdare. (...) Analizăm serios şi într-un ritm foarte alert”, a declarat Victor Ciorbea, întrebat dacă va ataca la CCR ordonanţele de urgenţă care modifică legile Justiţiei. El a mai spus că în secţia Contencios din instituţia Avocatului Poporului lucrează „doar două-trei persoane”.
„OUG 114 e destul de serios analiză chiar de coaliţia de guvernare în Parlament şi am înţeles că se vor aduce anumite modificări. Sunt chestiuni care ţin de ROBOR, aspecte bancare... Nu ne-am grăbit să ne lansăm noi în povestea asta, înainte de a-i lăsa pe experţii din domeniul bancar să se pronunţe”, a mai spus Ciorbea, întrebat dacă Avocatul Poporului va ataca la CCR ordonanţa de urgenţă 114.
Citește și DOCUMENT: PNL cere revocarea lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului
OUG pentru legile justiţiei prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă.
Documentul mai vizează şi aspecte privind concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii. Până în prezent, şefii de parchete erau numiţi cu aviz de la Secţia de Procurori a CSM. Totodată, documentul mai arată că Şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor poate dispune în cazul soluţiilor cauzelor.
Tudorel Toader a anunţat, marţi, că OUG privind modificarea legilor justiţiei arată că procurorii delegaţi în funcţii de conducere rămân 45 de zile de la publicarea documentului în Monitorul Oficial, după care posturile trebuie ocupate potrivit legii.Pentru aceste funcţii pot candida şi judecătorii.
În ceea ce priveşte OUG pentru desemnarea propunerilor pentru Parchetul European, Toader a explicat, marţi, că actul normativ nu vizează şi selecţia şefului Parchetului European, ci doar cea privind reprezentantul României pentru această instituţie, arată Mediafax.