Magistrații care intră în grevă. Spor: 8.000 lei/lună, salariu: 28.000 lei. Miza: pensiile speciale

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.06.2023 - 14:38
Magistrații intră în grevă au spor: 8.000 lei/lună, salariu: 28.000 lei - Foto: bizbrasov
Magistrații intră în grevă au spor: 8.000 lei/lună, salariu: 28.000 lei - Foto: bizbrasov
Magistrații amenință cu greva Foto: Pexels.com
Magistrații amenință cu greva Foto: Pexels.com

Magistrații sunt printre cel mai bine plătiți angajați din România. Pe lângă salariul de bază, care ajunge la unii dintre ei și la peste 200.000 de lei anual, se adaugă sporuri și indemnizații de câteva zeci de mii de lei. Iar acestea variază în funcție de grad și vechime.

SHARE

Judecătorii și procurorii sunt printre cel mai bine plătiți angajați ai statului român. Pe lângă salarii, care pentru cei cu funcții de conducere depășesc 200.000 de lei, primesc și o mulțime de sporuri și indemnizații. 

Magistrații au anunțat însă că își vor suspenda activitatea pe perioadă nedeterminată dacă li se va umbla la pensii. 

Ce salarii iau magistrații care anunță că intră în grevă generală

Salariile magistraților sunt de multe ori subiecte de discuție controversate, mai ales când vorbim despre scandaluri în lumea justiției sau, cum este cazul de față, greva generală. 

Conform declarațiilor de avere, cei care conduc instituțiile de garantare a justiției din România, au salarii foarte mari. Lunar, doar din drepturile salariale ar lua peste 18.000 de lei. Însă, tot lunar, mai încasează sporuri și indemnizații care adunate ajung la câteva zeci de mii de lei. 

Citește și: Dacă pensia specială medie a magistraților e 21.000 lei, cea a deținuților politic e de 1.377 lei

Potrivit documentului postat pe site-ul CSM privind funcțiile și veniturile procurorilor, aflăm că procurorului general al PÎCCJ, Alex Florin Florența, are o indemnizație de încadrare de 28.250 lei anual, la care se adaugă un cuantum de spor risc și suprasolicitare neuropsihică și spor de confidențialitate de 4.238 lei și cuantum spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de 4.238 de lei pe lângă salariul 265.728 de lei. Adică un venit lunar de peste 25.000 de lei.

Procurorul general al PCA (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel) ia sporuri și indemnizații de peste 2.500 de lei lunar. Acestea se adaugă la salariul de 20.600 de lei lunar, ca în cazul PCAB.

Prim procurorul Parchetului de Tribunal ia sporuri și indemnizații de 2.534 de lei lunar care se adaugă la salariul de 17.600 de lei lunar cum este cazul șefului PTB. În cazul acestuia, la salariul de anul trecut s-a adăugat și 11.980 de lei pe tot anul, de la CSM, deoarece a fost în comisiile de examinare și de formare.

Citește și: Magistrații fac grevă, supărați de tăierea pensiilor speciale și ridicarea vârstei de pensionare

Prim procurorul de parchet de pe lângă judecătorie ia sporuri și indemnizații în valoare de aproape 2000 de lei lunar, care se adaugă la salariul de peste 18.000 de lei ca în cazul prim procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Magistrații încep protestele

Judecători și procurori din întreaga țară, inclusiv Curtea de Apel București și DNA, anunță că începând de miercuri, 21 iunie, își suspendă activitatea. Va fi unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani. 

„Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”, se arată într-un comunicat al AG TB . 

De asemenea, magistraţii au hotărât, cu majoritate, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu ziua de miercuri, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei). 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te