CCR a luat o decizie care l-ar fi lăsat pe Ponta și doctor, și cu milioanele din avocatură „curate”

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.06.2022 - 10:24
CCR a luat o decizie care l-ar fi lăsat pe Ponta și doctor și cu milioanele din avocatură „curate” / Inquam

Curtea Constituțională continuă seria deciziilor controversate. Cea din urmă se referă modul în care Curtea condusă de Valer Dorneanu a înțeles să definească plagiatul și când poate fi retras.

SHARE

„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, potrivit unui comunicat CCR.

Aritcolul 170, liniatul 1 spune că: 
(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul
de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.
 

Cum interpretăm ce zice CCR

 
Retragerea calității de doctor se poate face doar dacă „nua  produs efecte juridice” și dacă „nu a intrat în circuitul civil”. În circuitul civil intră în momentul în care ministrul Educațieri semnează documentul. Astfel, ar trebui ca cineva foarte atent să se prindă că lucrarea de doctorat e plagiată înainte ca doctorul să se folosească de această diplomă.
Dacă această decizie era în vigoare, să spunem, în anul 2018, Ponta ar fi rămas cu titlul de doctor. Pentru că Ponta a intrat în barou pe baza titlului de doctor și, ulterior, a pledat în instanță.
 
Din fericire, Ponta a rămas, în 2020, fără titlul de doctor.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.