Bode: Mohammad Munaf trebuie să părăsească teritoriul României în 15 zile

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.07.2022 - 12:44
A fost eliberat Mohammad Munaf, complicele lui Hayssam la răpirea celor trei jurnaliști români în Irak, în 2005/ Foto: Poliția Română

Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak, eliberat recent din închisoare, trebuie să părăsească în 15 zile teritoriul României, a anunţat ministrul de Interne, Lucian Bode.

SHARE

„A fost eliberat, ca să spunem foarte clar, în baza unor decizii ale unor comisii de specialitate, nu a fost eliberat aşa pur şi simplu. El, fiind cetăţean străin, a fost preluat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, acolo i s-au făcut toate formalităţile legale, după care a plecat spre reşedinţă. I s-a pus în vedere faptul că în 15 zile trebuie să părăsească România, iar, conform deciziilor statului român, timp de 15 ani are interdicţie de a intra pe teritoriul României”, a declarat Lucian Bode joi, întrebat de jurnalişti despre situaţia lui Munaf, potrivit Agerpres.

Citește și: EXCLUSIV Peste 1.100 de funcționari s-au angajat în administrația publică sub guvernarea PNL-PSD

Tribunalul Ilfov a decis miercuri eliberarea condiţionată din închisoare a lui Mohammad Munaf, care executa o condamnare de 10 ani pentru terorism în dosarul răpirii jurnaliştilor români în Irak.

El ar fi trebuit să fie eliberat la termen în anul 2025, deoarece a început să execute pedeapsa de 10 ani în 2015, când a fost dus în România, însă Tribunalul Ilfov a dispus ca el să iasă mai devreme cu trei ani din penitenciar.

În 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Mohammad Munaf la 10 ani de închisoare pentru participare la răpirea jurnaliştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion.

Completul Curţii de Apel Bucureşti a decis atunci ca Mohammad Munaf să plătească câte două milioane de euro ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie-Jeanne Ion, reprezentând daune morale. De asemenea, s-a stabilit la acea dată plata a 100.000 de lei cheltuieli de judecată către statul român.

Mohammad Munaf, irakian stabilit în România şi având dublă cetăţenie - irakiană şi americană, a servit drept ghid celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak la sfârşitul lunii martie 2005, fiind ţinut ostatic, la fel ca şi aceştia, timp de 55 de zile.

Citește și: Rușii din IT pleacă masiv din țară. Destinația lor: Georgia, o țară invadată de asemenea de Rusia

După eliberarea jurnaliştilor, întrucât s-a presupus că a fost complicele sirianului Omar Hayssam, cel care a pus la cale răpirea ziariştilor, Munaf a fost plasat în detenţie de forţele americane în Irak.

Iniţial, în octombrie 2006, Munaf a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Tribunalul Penal Central din Bagdad, însă sentinţa a fost anulată de Curtea irakiană de Casaţie, care a motivat decizia prin faptul că nu se poate determina rolul pe care Munaf şi ceilalţi acuzaţi l-au avut în răpirea celor trei jurnalişti români.

În august 2015, Munaf a fost adus în România şi plasat în detenţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te