Anca Jurma: "Cred într-o justiţie cu mâinile curate"

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 09.01.2019 - 01:00
Anca Jurma nu a mai dorit să fie interimar a DNA. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Procurorul Anca Jurma a afirmat că, atâta timp cât există corupţie în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea să instrumenteze dosare, corect şi profesionist şi fără să fie intimidaţi. Ea spune că nu se solidarizează "cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiţie”.

SHARE

„Cred într-o justiţie cu mâinile curate", mai spune ea, menţionând că evenimentele recente, "inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei", au făcut-o să creadă că nu mai are condiţiile pentru a îndeplini funcţia conform viziunii şi obiectivelor propuse.

Citește și: Anca Jurma a renunțat la interimatul de la DNA

Ea adaugă că, în această perioadă, şi-a propus să facă tot ce depinde de ea pentru ca DNA să funcţioneze bine, "în ciuda climatului ostil la care instituţia a trebuit să facă faţă".

„Am încercat să asigur o perioadă de echilibru şi de normalitate, folosind metode democratice de conducere. Primul meu obiectiv a fost acela de a face în aşa fel încât, din punctul de vedere al funcţionării şi al organizării interne a DNA, să rezolvăm împreună toate problemele pentru a putea să ne desfăşurăm activitatea în condiţii bune, conform competenţelor legale şi puterilor noastre şi în limitele resurselor de care dispuneam", spune Jurma.

Citește și: G4media: Șefa interimară a DNA, Anca Jurma: Facem dosare, ce Dumnezeu!

Potrivit acesteia, un obiectiv şi mai important a fost acela de a se asigura, atât cât putea şi cât depindea de ea conform atribuţiilor legale, "că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susţinute temeinic de probe şi că anchetele respectă normele legale şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor".

Ea adaugă că nu s-a solidarizat şi nu o va face "cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiţie, indiferent de către cine s-ar comite".

„Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancţionate. Cred într-o justiţie cu mâinile curate. Nu mă solidarizez însă nici cu maniera în care unii procurori au înţeles să îşi exprime nemulţumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale şi nedeontologice, nedemne de un magistrat. Cred că s-a ajuns prea departe şi cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze", mai spune Anca Jurma.

Citește și: Nimeni nu e interesat să conducă DNA. Concursul pentru procuror şef nu are candidați

Procurorul Anca Jurma a renunțat la postul din conducerea DNA luni, în ziua în care secţia pentru procurori a CSM trebuia să discute propunerea de prelungire a delegării sale la conducerea DNA. Ministrul Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că la Secţie s-a primit o declaraţie din partea Ancăi Jurma prin care "renunţă la consimţământul prealabil acordat".

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te