Ana Birchall arată spre Lia Savonea în afacerea secretizării averii Adinei Florea de către CSM

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.07.2020 - 23:53

Newsweek România a dezvăluit, ieri, că CSM a secretizat, pentru mai bine de un an, declarațiile de avere ale procurorului care a condus secția de investigare a magistraților. Adina Florea a primit, anul trecut, o casă „donație”. Veniturile ei au crescut de trei ori într-un an.

SHARE

Savonea voia și ea venituri la secret

Secretizarea averii Adinei Florea este legată de fostul ministru al justiției Ana Birchall de  o intenție controversată a fostei șefe a Consiliului Superior al Magistraturii (din anul 2019) Lia Savonea.

Într-o inițiativă a CSM de anul trecut, președinta instituției Lia Savonea voia ca venitul soţului sau soţiei celui care depune declaraţia de avere să fie anonimizat. Altă propunere cerea ca verificarea averii să poată fi făcută de inspectorii ANI în doar 45 de zile de la data sesizării.

Potrivit unui document obținut, anul trecut, de Newsweek România, Birchall s-a opus propunerii CSM ca declarațiile de avere ale magistraților să nu mai fie publicate pe site-ul acestei instituții, ci descentralizat, la nivelul instanțelor și parchetelor.

Citește și: Birchall se opune secretizării averilor din magistratură

Decizia CSM de secretizarea a averii Adinei Florea este legată de Ana Birchall de intenția fostei șefe CSM Lia Savonea de a anonimiza veniturilor magistraților.

„Acum se poate intelege mai clar de ce Lia Savonea era atat de preocupata si interesata de o anumita propunere legislativa care prevedea secretizarea averilor, inclusiv a sotilor sau a partenerilor de viata!

Poate va mai aduceti aminte de inca o lupta pe care am dus-o anul trecut cu Savonea cand abuziv, nerespectand legea, uzurpand practic atributiile legale ale Ministerului Justitiei, trimisese direct la Parlament un punct de vedere de sustinere a unei astfel de initiative legislative desi eu, in calitate de ministru al justitiei, nu sustineam acel proiect de lege!

M-am opus si am impiedicat o alta smecherie marca Savonea, fara respect pentru transparenta... dar cum sa am eu pretentii de transparenta cu declaratia de avere de la o persoana care solicita si incaseaza o diurna, considerabila, doar pentru ca locuieste la cativa km de locul de munca!?Moral, nu? Dati share oameni buni sa se afle adevarul

https://newsweek.ro/justitie/exclusiv-ilegalitate-csm-a-protejat-o-pe-adina-florea-secretizandu-i-declaratiile-de-avere

”, a scris fostul ministru al justiției Ana Birchal pe Facebook cu trimitere că articolul publicat de Newsweek.

 

Florea: două imobile „donate”

Adina Florea este procuror în cadrul controversatei Secţii pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Plenul CSM a avut, de 7 ori pe ordinea de zi validarea rezultatelor concursului pentru șefia SIIJ (câștigat de Adina Florea), însă fără succes. Ea a fost adjuncta acestei secții.

În anul 2019, Adina Florea a câștigat suma de 220.748 de lei de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este vorba de aproape 4.000 de euro pe lună.

În plus, în anul 2019, Adina Florea a primit donație o casă de 134 de metri pătrați și un teren de 240 de metri pătrați.

Articolul integral poate fi citit AICI

CSM a protejat-o pe Adina Florea secretizându-i declarațiile de avere

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat declarațiile de avere ale Adinei Florea, procuror în cadrul Secției de investigare a magistrațiilor, cu o întârziere de peste un an față de termenul legal.

CSM a făcut acest lucru abia în urma unei cereri scrise venită din partea Newsweek România.

Declarația de avere a Adinei Florea din 2019 trebuia depusă în urmă cu un an și o lună, iar cea din 2020 pe 15 iunie. Abia la sesizarea Newsweek România, CSM a decis, în cursul zilei de ieri, să facă publice declarațiile de avere ale Adinei Florea.

Ambele declarații de avere – completate pe 4 iunie 2019, respectiv 25 mai 2020 - au fost încărcate pe site-ul CSM pe 8 iulie 2020.

Articolul integral poate fi citit AICI

 

 
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te