10.000.000 lei fraudă cu cupoane de pensii false. S-au făcut deconturi pe bandă rulantă

DE Alexandra Lupascu | 24.10.2024 - 08:14
10.000.000 lei fraudă cu cupoane de pensii false. S-au făcut deconturi pe bandă rulantă Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
10.000.000 lei fraudă cu cupoane de pensii false. S-au făcut deconturi pe bandă rulantă Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Scandal de proporţii la unul din cei mai mari transportatori de persoane din Iaşi, acolo unde anchetatorii au făcut percheziții pentru suspiciunea de falsificare a cupoanelor destinate pensionarilor.

SHARE

Compania este acuzată că ar fi decontat ilegal taloane în valoare de peste 10 milioane de lei. Cercetările au scos la iveală o rețea complexă de înșelăciune, ridicând semne de întrebare asupra integrității întregului sector de transport, scrie Ziarul de Iaşi  

„Din investigațiile efectuate până în prezent a reieșit faptul că persoana în cauză, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la diferite intervale de timp (lunar), cu prilejul transmiterii deconturilor lunare centralizatoare, ar fi indus în eroare o instituție, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase şi prin folosirea de mijloace frauduloase constând în înscrierea în deconturi a mai multor cupoane talon al căror număr de dosar de pensie nu există în evidenţa unei alte instituții, cauzând un prejudiciu în valoare totală de 10.734.157 de lei.

10.000.000 lei fraudă cu cupoane de pensii false. S-au făcut deconturi pe bandă rulantă

Sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, la data de 22 octombrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Iași, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă

Tribunalul Iași, au pus în executare 30 de mandate de percheziție domiciliară, în zona metropolitană Iași. Perchezițiile au vizat sediile unor societăți comerciale, precum și locuința unei persoane cercetate pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și fals în declarații.

Citește și: Pensionarii cu pensie mică beneficiază de noi servicii GRATUIT. Anunțul Ministerului Muncii

Totodată, în cursul zilei au fost puse în aplicare trei mandate de aducere”, se arată în comunicatul reprezentanților Poliției Iași.

O parte din transportatori s-au declarat revoltați de acuzațiile aduse, subliniind că șoferii de pe autocare nu sunt vinovați că primesc taloane false. 

Taloane false

„Toți transportatorii am fost călcați de către cei de la ANAF, procurori și mascați. Suntem acuzați că falsificăm aceste deconturi, însă șoferii de pe autocare nu sunt vinovați că primesc taloane false.

De asemenea, unele taloane chipurile ar proveni de la morți, însă nici acest lucru nu îl putem verifica în momentul în care se urcă în autocare. Singura chestiune pe care o putem face ca să nu avem probleme cu statul ar fi să nu mai luăm pensionari în curse.

Citește și: Cu ce sumă de bani îți crește pensia după fiecare lună de muncă ? Poți calcula și singur

La fiecare cursă interjudețeană sunt șase sau șapte pensionari care călătoresc cu tichete. 

Noi preluăm aceste tichete de la șoferi apoi le trimitem spre decontare. Ce rău facem noi? În realitate, se dorește ca firmele care operează curse prin țară să ajungă să nu mai concureze pe aceste trasee. Dacă au dosare penale, nu se pot înscrie la licitații, este simplu”, a un om de afaceri care activează în domeniu sursei citate. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te