„10 august”: Deranjat de reacțiile la clasarea dosarului, CSM cere o anchetă a Inspecţiei Judiciare

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.03.2021 - 08:56
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă este necesară apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti. / Foto: digi24.ro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a verifica dacă este necesară apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti în urma declaraţiilor publice privind modul de instrumentare a dosarului "10 august".

SHARE

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa de joi, a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului cunoscut generic sub denumirea "10 august", în conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. 2 din Legea 317/2004, rep., potrivit cărora: 'plenul Consiliului Superior al Magistraturii, (...) sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor'", se precizează într-un comunicat al preşedintelui CSM, Bogdan Mateescu.

CSM invocă apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti

Potrivit sursei citate, procedura prevăzută de lege în cadrul căreia a fost dispusă efectuarea acestor verificări este cea privind apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti, această procedură reprezentând un cadru legal adecvat care permite analiza tuturor aspectelor dezbătute public, cu respectarea principiilor care guvernează activitatea organelor judiciare, precum independenţa justiţiei şi legalitatea.

Citește și:

Explicațiile CSM pentru avizul negativ dat proiectului de desființare a Secției Speciale

CSM cere moderaţie în discursul public faţă de activitatea autorităţii judecătoreşti

"Sistemul judiciar înţelege nevoia societăţii de informare şi este receptiv la abordarea constructivă a tuturor observaţiilor şi criticilor, fiind deschis permanent să clarifice toate aspectele referitoare la modul în care funcţionează şi să asigure respectarea legii în toate situaţiile", afirmă preşedintele CSM.

În acelaşi timp, Bogdan Mateescu reiterează apelul la moderaţie în discursul public faţă de activitatea autorităţii judecătoreşti. 

Citește și:

CSM, scandalizat că ministrul Muncii a spus că sporurile sunt 85% în Justiție

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.