VIDEO Cine a fost haiducul Radu Ursan? Celebrul cântec popular „Radu mamii” îi este dedicat

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.03.2024 - 08:52
VIDEO Cine a fost haiducul Radu Ursan - Foto: cult-ura.ro - cu rol ilustrativ
radu ursan

c? Dacă știți faimosul cântec popular „Radu mamii”, cântat pentru prima oară de cunoscuta interpretă Maria Lătărețu, trebuie să aflați că îi este dedicat curajosului luptător din Oltenia contra stăpânirii habsburgice a provinciei.

SHARE

Cine a fost haiducul Radu Ursan? Pe lista voinicilor care au luptat cu arma în mână împotriva stăpânirii habsburgice a Olteniei, din secolul al XVIII-lea, se află și numele acestui neobișnuit haiduc. Celebrul cântec popular „Radu mamii”, cântat pentru prima oară de cunoscută interpretă Maria Lătărețu, îi este dedicat 

Cine a fost haiducul Radu Ursan? Celebrul cântec popular „Radu mamii” îi este dedicat 

Radu Ursan face parte din glorioasa listă a haiducilor din Oltenia care s-au opus ocupației Imperiului Habsburgic în provincia supranumită „Valahia mică”, pe care imperialii au stăpânit-o între 1718 - 1739.

Ce-i drept, au stăpânit-o mai mult pe hârtie, pentru că, în realitate, opozitia localnicilor, mai ales sub forma haiduciei, avea să le producă pagube uriașe și i-a convins că Oltenia este o bătaie de cap prea mare pentru a încerca. transformarea ei în provincie austriacă.

Citește și: Cine a fost haiducul Pavel Lotru? A provocat o criză financiară în Imperiul Habsburgic

Radu Ursan sa născut în anul 1700, în localitatea Jupânești, din Gorj, iar ceata sa de voinici, alături de cele ale lui Neagu Papură și Pavel Lotru, a executat legendara lovitura dată austriecilor, în 1726.

Cel care a planificat-o a fost Lotru, care a aflat de la una dintre iubitele sale nemţoaice şi unguroaice, neveste ale nobililor înstăriţi din Sibiu, că urma să sosească în Oltenia caravana ce strângea taxele pentru a fi duse stăpâniri.

Aceasta venea din Ungaria, Croația și Ardeal și, firește, era plină cu bani. Caravana cuprindea nu mai puțin de 20 de căruțe cu pereți metalici, fiecare trasă de câte opt perechi de cai nemțești.

Astfel, cetele de haiduci, inclusiv cea a lui Ursan, s-au unit, iar atacul a fost dat la Drăgăşani, conform  horezusintemnoi.ro .

Ceata lui Radu Ursan a dat, alături de cele ale lui Pavel Lotru și Neagu Papură, celebra lovitură asupra caravanei pline cu aur, din 1726 - Foto: r3media.ro - cu rol ilustrativ

Paguba adusă imperialilor a fost atât de mare, a creat o criză financiară în mărețul Imperiu Habsburgic, iar banul Olteniei, Gheorghe Cantacuzino, a fost destituit. 

Acest lucru avea să fie un efect important, deoarece a marcat momentul in care chiar și boierii din Craiova au început acțiunile de împotrivire față de administrația habsburgică.

Radu Ursan a fost renumit și pentru felul în care isi bătea joc de soldații imperiali.

Citește și: VIDEO Cine a fost boierul care a devenit haiduc? Cum a scăpat de execuție?

Aceștia erau dezbrăcați și puși să joace piese de teatru în pielea goală și cu măști pe față, spre hazul mesenilor haiduci sau a simplilor oameni din popor care se adunau ca la teatru, cu mic cu mare, ca să vadă comediile.

Prizonierii erau puși să joace povești populare românești. Descrierea este făcută și de către contele Maxim Von Bindewald, care fusese trimis să cerceteze furtul aurului din caravană, dar a fost luat prizonier de către viteazul și glumețul Ursan.

Haiducul l-a pus pe conte să joace rolul unui ied, lucru cu o anumită semnificație, câtă vreme habsburgii erau, în aca perioadă, „lupul” care se înfrunta din „carnea” bogată a Olteniei. 

Tot contele Maxim Von Bindewald povestește că Ursan avea obiceiul să țină mai multe zile prizonierii care vorbeau cât de cât limba română, deoarece ei erau foarte utili la dialogurile din piese.

Citește și: Cine a fost Andrii Popa, haiducul cântat de trupă Phoenix? A înființat un sat misterios în Dolj

Radu Ursan nu a fost prins de către imperiali, dar a murit într-o luptă cu turcii, în jurul anului 1740, tocmai la Caransebeș. 

.Renumita baladă ,,Radu mamii”, înregistrată pentru prima dată de Maria Lătărețu, este un cântec dedicat lui Ursan, mai ales că a fost culeasă în zona Gorjului, locul natal al haiducului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te