Povestea româncei care a ajutat FBI să-l prindă pe marele gangster John Dillinger. Sfârșește tragic

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.06.2024 - 09:09
Povestea româncei care a ajutat FBI să-l prindă pe marele gangster John Dillinger. Sfârșește tragic - Foto: Colaj/ Facebook/ Wikimedia Commons

Născută în România, Ana Cumpănaș a rămas cunoscută pentru faptul că a ajutat FBI-ul să-l prindă pe marele gangster american John Dillinger, supranumit „Inamicul Public nr. 1 al Americii”. Moartea ei a fost una misterioasă.

SHARE

Ana Cumpănaş, alias Ana Sage, cunoscută drept „Femeia în roşu“, a fost una dintre cele mai faimoase românce din secolul trecut. Şi-a câştigat notorietatea după ce a ajuns în centrul unui mare scandal cu iz interlop din America.

Povestea româncei care a ajutat FBI să-l prindă pe marele gangster John Dillinger. Sfârșește tragic

Pe baza scenariului real al vieţii ei s-au scris romane şi s-au realizat producţii cinematografice.

Românca Ana Cumpănaş, care avea să devină faimoasă peste Ocean, s-a născut la Comloşu Mare, un sat din Banat, în 1891. În 1909 s-a căsătorit cu Michael Chiolak şi împreună cu soţul, la 23 de ani, a plecat peste Ocean. 

Citește și: Povestea româncei care a fost prima femeie avocat din Europa! Ocolită de clienți, nu pledează

După sosirea în America s-a stabilit în statul Indiana, la East Chicago. Din căsătoria cu Michael, Ana a avut un fiu, Steve Chiolak, născut în 1911.

Căsătoria s-a terminat prin divorţ şi, pentru a-şi câştiga existenţa, Ana Cumpănaş s-a îndreptat către cea mai veche meserie din lume. A practicat prostituţia vreme de câţiva ani, până când s-a decis să intre în afaceri şi să devină patroană de bordel.

Patroană de bordeluri în SUA

Şi-a deschis primul bordel la East Chicago, iar în 1923 a mai deschis unul la Gary. S-a recăsătorit cu un avocat român, Alexandru Suciu, ambii soţi folosind numele Sage ca nume de familie. Biografii celebrei românce au descoperit că, în 1923, Ana Sage a revenit pentru scurt timp în România.

După ce şi-a vizitat mama rămasă în Banat, Sage s-a întors în SUA la bordul vasului RMS Majestic. Şi-a părăsit şi cel de-al doilea soţ, dar a prosperat în afaceri.

Citește și: Povestea românului care a compus sute de șlagăre cântate de Moscopol și Zavaidoc. Sfârșește tragic

În 1933 deschidea al treilea bordel la Chicago. Un an mai târziu era ameninţată cu deportarea, autorităţile americane catalogând-o drept „o cetăţeană străină cu un caracter moral scăzut”. În 1934, a ajuns în anturajul celebrului gangster John Dillinger care era la acea dată inamicul public nr 1 şi  cel mai căutat tâlhar din America, potrivit tion.ro.

Se spune că Cumpănaş ar fi fost prietenă cu Polly Hamilton, iubita lui Dillinger. Pe capul banditului american se pusese o recompensă substanţială. Românca şi-a dat seama că ar putea pune mâna pe o sumă frumoasă de bani, dacă l-ar fi dat pe Dillinger pe mâna FBI. În schimbul trădării gangsterului, românca ar fi căpătat şi dreptul de şedere permanentă în SUA. 

L-a denunțat pe Dillinger

Românca a contactat FBI în iulie 1934. Le-a cerut agenţilor ca în schimbul denunţului împotriva lui Dillinger să i se dea 10.000 de dolari şi să i se închidă dosarul de proxenetism. Pe 22 iulie, la ora 8.30, aşa cum convenise cu FBI-ul, Ana Cumpănaş a mers cu John Dillinger şi iubita acestuia, Polly Hamilton, la cinematograful Biograph. Era îmbrăcată în roşu, aşa cum convenise cu agenţii FBI. 

Când au ieşit din cinematograf, la semnul ei către John Dilinger, banditul a fost pus la pământ de focurile armelor agenţilor FBI. 

Citește și: Povestea lăutarului român care cânta totul după ureche. A fost lăudat de un celebru compozitor

După denunţ. FBI a mutat-o pe Ana Cumpănaş la Detroid şi, mai apoi, în California. Nu a primit decât 5.000 de dolari, jumătate din suma cerută.

În ciuda demersurilor către FBI, demersul de expulzare care începuse înainte de denunţ, nu a mai putut fi oprit. Ana Cumpănaş a făcut apel la decizia de expulzare pe 16 octombrie 1935. În ianuarie 1936 Tribunalul de apel a păstrat decizia primului tribunal şi astfel românca a fost expulzată la Timişoara, potrivit adevărul.ro

A sfârşit la Cimitirul săracilor

Ana Cumpănaş a murit pe 20 aprilie 1947, la Timişoara. Moartea ei a fost una misterioasă. Se spune că a fost găsită cu un ac lung înfipt în ceafă. S-a vorbit despre o răzbunare a acoliţilor lui Dillinger. Pe uşa ei a fost găsit un bilet pe care scria: „Sunt plecată la ţară“.

Cum era cunoscut faptul că Ana Cumpănaş era analfabetă, biletul a iscat suspiciuni şi a născut controverse. Deşi fusese cea mai bogată româncă de peste ocean, Cumpănaş a fost înmormântată în cimitirul săracilor din Timişoara.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te