Cea mai tânără eroină a României a murit la 12 ani. Cine a fost „fetița din nuc”?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.05.2024 - 10:36
Cea mai tânără eroină a României a murit la 12 ani - Foto: Facebook/Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”
mariuca
mausoleu marasesti

Cea mai tânără eroină a României a murit la 12 ani. Povestea Ecaterinei Teodoroiu este cunoscută de toți românii. Dar dacă „eroina de la Jiu” a devenit o adevărată legendă, făcându-se și un film despre ea, mult mai puține lucruri sunt cunoscute despre soarta unei alte eroine.

SHARE

Cea mai tânără eroină a României a murit la 12 ani. Suntem obișnuiți cu povestea Ecaterinei Teodoroiu, supranumită și„eroina de la Jiu”, ucisă pe 22 august 1917, la 23 de ani, spre finalul marii bătăliei de la Mărăsești, din Primul Război Mondial.

Dar, cu 16 zile înaintea ei, istorica luptă făcuse o altă victimă feminină, una însă, în vârstă de doar 12 ani.

Cea mai tânără eroină a României a murit la 12 ani. Cine a fost „fetița din nuc”?

Maria Ion Zaharia, cunoscută şi ca Măriuca Zaharia a fost supranumită și „fetița din nuc”.

Povestea vieții ei a fost prezentată în cartea. „Povestiri istorice”, scrisă de Dumitru Almaș și era, cândva, foarte populară, fiind prezentă și în manualele școlare.

În prezent, nu se mai regăsește în ele, din motive știute doar de autorii lor. 

Citește și: Cum o chema pe Ecaterina Teodoroiu, de fapt? Cine i-a schimbat numele „eroinei de la Jiu”?

La doar 12 ani, Măriuca a căzut eroic în Bătălia de la Mărăşeşti, cea mai importantă operațiune militară desfășurată de armata română în timpul Primului Război Mondial.

Ea a schimbat soarta întregului război de reîntregire naţională prin victoriile obţinute pe linia frontului Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.

În vara lui 1917, linia frontului ajunseselângă localitatea Răzoare, satul Haret, la cinci kilometri de oraşul Mărăşeşti, unde Maria Zaharia locuia în casa bunicului ei, Ion Zaharia.

Soldaţii români au instalat un post de observaţie tocmai în nucul cel înalt şi stufos din livada lui Moş Zaharia.

Bătrânul rămăsese pe loc, în sat, în timp ce ceilalți săteni fuseseră evacuați și fugiseră din calea luptei între români și germani, căutând adăpost în munți.

Măriuca Zaharia, „fetița din nuc” - Foto: Arhiva

Dar iată ce scria Almaș în cartea sa, care a fost citită, cândva, de multe generații de copii.

„Maria sau cum o alintau prietenii, Măriuca, trăia în satul Răzoare, la casa bunicului ei, Ion Zaharia. Frontul a ajuns în dreptul satului lor şi acolo se da o cumplită bătălie între armata română şi cea germană.

De aceea satul a fost evacuat: adică toţi sătenii şi-au luat ce au putut fiecare şi au plecat în altă parte, la adăpost, în munţi. Numai moş Ion Zaharia a rămas în casa lui. A săpat şanţ adânc în livadă. Aici se ascundea ori de câte ori nemţii bombardau satul.

S-a întâmplat ca soldaţii români să instaleze un post de observaţie tocmai în nucul cel înalt şi stufos din livada lui Moş Zaharia. Un ostaş urca în vârful acelui pom și se aşeza pe ramurile mai groase, ascuns în frunze.

Și de acolo, cu un binoclu, supraveghea mişcările duşmanului. Ceea ce vedea, povestea sergentului care sta jos, la tulpina nucului, cu receptorul telefonului în mână. Sergentul transmitea artileriştilor, prin telefon, cele văzute”, se scrie în carte, conform muzeulvrancei.ro

Almaş povesteşte în continuare cum fata deprinde „meşteşugul” observaţiei mișcărilor inamicilor de la ostaşul din copac, pe care se pare că îl chema Gherghina.

Inițial ostașul nu este de acord cu implicarea fetiței, dar aceasta îi oferă o justificare ce-l lasă fără replică: „Vreau să fac şi eu ceva pentru ţară!”.

Citește și: Recunoașteți personajul? Sfârșitul cumplit al actriței care a fost Ecaterina Teodoroiu. Avea 46 ani

Când soldatul este împușcat mortal de nemți, Măriuca, deja obișnuită cu limbajul observatorilor militari, continuă să transmită informații prețioase către artileria română.

Măriuca își doarme somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești, alături de alte mii de eroi români ai Primului Război Mondial - Foto: invrancea.ro

Iată cum descrie Dumitru Almaș faptele Măriucăi, dar și tragica și prematura sa moarte.

„Când soldatul din nuc a fost ucis de tirul german, Măriuca s-a suit ea, înlocuindu-l pe ostașul din copac, doborât de dușmani.

Astfel ea ajută armata română în luptă, până când este doborâtă la rândul ei de focul inamic… un glonţ tras de un soldat german, care o observase, i-a străbătut pieptul. Măriuca a amuţit şi a căzut din nuc”.

Conform unei alte variante, ea ar fi fost omorătă de explozia unei bombe trimisă de germani, care zăriseră punctul de observație din nuc.

Citește și: Când a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a eșuat inițiativa? Capcana din propunerea maghiarilor

Mariuca Zaharia a fost îngropată în Mausoleul de la Mărășești, fiind singurul copil care își doarme somnul de veci aici, alături de celelalte mii de eroi ai neamului.

Se pare că, nucul Măriucăi mai există și astăzi în satul Răzoare, iar un monument dedicat micuței Măriuca a fost amplasat, în 2023, în faţa şcolii din Haret, județul Vrancea.

Deși nu s-a făcut niciun film despre curajul și sacrificiul „fetiței din nuc”, așa cum a fost supranumită ulterior,, Măriuca Zaharia poate odihni cu mândrie, în mod simbolic, „la dreapta” Ecaterinei Teodoroiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te