CALENDAR 31 IANUARIE - 6 FEBRUARIE - Basta îl jupoaie și arde la frigare pe Baba Novac

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 01.02.2020 - 09:25

5 februarie 1601: Baba Novac, vestit haiduc și mercenar sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului, de către magnații maghiari, execuția fiind supervizată de către generalul Giorgio Basta, guvernatorul Transilvaniei.

SHARE

Baba Novac s-a născut în 1530 la Porec, o insulă de pe Dunăre, în regiunea Timocului.

A fost haiduc din fragedă tinerețe, dar a fost prins de turci, care l-au bătut până când și-a pierdut toți dinții – de aici denumirea de “Baba“, “Bătrânul“. Primele mențiuni documentare apar în 1595, când era în slujba lui Mihai Viteazul.

El ar fi devenit celebru când i-a păcălit pe turci să folosească o rută prin munții Balcani, unde i-a atacat și, cu pierderea a doar opt oameni, a capturat o cantitate uriașă de arme și vite.

În 1601, norocul său s-a sfârșit: a fost arestat de generalul Basta, care l-a acuzat că se pregătea să trădeze la turci.

Neoficial, se pare că nobilii unguri se răzbunau pe haiducii care, nefiind plătiți, trăiau castele și mânăstiri.

Baba Novac și duhovnicul său, preotul Sasca, au fost jupuiți de vii și apoi perpeliți, încet, la foc mic.

Basta a asistat la execuție și, după o oră și jumătate, ar fi ordonat ca trupurile să nu mai fie stropite cu apă, astfel încât condamnații să moară mai repede.

Baba Novac este considerat un erou în România și Serbia. Generalul Basta a fost demis de împăratul Rudolf al II-lea datorită cruzimii sale și a rămas cu faima de a fi cel care l-a ucis mișelește pe Mihai Viteazul.

Primul pas în eliberarea sclavilor romi

31 ianuarie 1844: Domnitorul moldovean Mihail Studza promulgă legea emancipării robilor (țiganilor) mănăstirești, considerați „bunuri agricole însuflețite“.

Abia 11 ani mai târziu sunt sunt sloboziți și țiganii boierești, iar, în Țara Românească, ultimii 250.000 de de romi devin liberi abia în 20 februarie 1856.

Stăpânii de sclavi primeau câte 10 galbeni pentru fiecare rob, în vreme ce romii nu au primit nici măcar pământ. 20 februarie a fost declarată Ziua dezrobirii romilor din România.

Facebook este online

4 februarie 2004: Mark Zuckerberg, student la Harvard, lansează, împreună cu mai mulți colegi de universitate (cu unii se va și judeca mai târziu), platforma de socializare Facebook, care se adresa studenților.

Este cea mai descărcată aplicație din ultimul deceniu, având, în prezent, peste 2,5 miliarde de utilizatori în toată lumea.

Nu a fost ocolită de scandaluri, dintre care cele mai recente sunt Cambridge Analytica și alegerile din SUA, din 2016.

Compania este estimată la circa 630 de miliarde de dolari, iar Zuckerberg are o avere de peste 80 de miliarde de dolari.

Long live the Queen

6 februarie 1952: Elisabeta a II-a (născută în 1926) devine regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. 

Este cel mai longeviv șef de stat al lumii. Când Elisabeta a devenit regină, Stalin conducea URSS, iar Harry Truman era președinte al Americii. A cunoscut 14 prim-miniștri britanici și 13 președinți americani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te