CALENDAR 22 MAI - 18 IUNIE - China comunistă zdrobește protestatarii din Piața Tienanmen

DE Mircea Marian, Flavia Drăgan | Actualizat: 22.05.2020 - 14:22
Imaginea emblematică a protestelor

3 iunie 1989: În seara acestei zile, Guvernul comunist chinez trimite forțe de securitate care împușcă, arestează și zdrobesc protestatarii din Piața Tienanmen.

SHARE

Evenimentele se desfășoară la șase săptămâni de când zeci de mii de oameni începuseră să se adune în fiecare seară în piață, cerând eliminarea cenzurii și respectarea dreptului la liberă exprimare.

Nici până în prezent nu se cunoaște numărul oamenilor omorâți de comuniști în represiune. Guvernul a vorbit despre 200 de civili și câțiva zeci de militari, în vreme ce activiștii pentru drepturile omului vorbesc de câteva mii.

Ambasadorul de la acea vreme al Marii Britanii în China, Sir Alan Donald, ar fi transmis că 10.000 de oameni au fost omorâți, conform unui document publicat în 2017, citat de BBC.

Protestele s-au amplificat în primăvara lui 1989, oamenii cerând mai multă libertate, și au explodat în aprilie, după moartea lui Hu Yaobang, secretar general al Partidului Comunist până în 1987, care militase pentru schimbări, sub oblăduirea lui Deng Xiaoping.

În câteva săptămâni, în Piața Tienanmen ajunseseră să se adune până la un million de oameni. După ce, inițial, Guvernul nu a luat nicio măsură împotriva protestarilor, în ultimele două săptămâni din mai este impusă legea marțială. 

China interzice și astăzi comemorarea masacrului din Piața Tienanmen; anul trecut, un bărbat a fost condamnat la închisoare pentru incitare la acțiuni subversive, după ce a încercat să publice imagini cu protestele.

China are bombă cu hidrogen

17 iunie 1967: Republica Populară Chineză testează cu succes prima sa bombă cu hidrogen, având o putere de 3,3 megatone.

Până în 1960, China primise ajutor din partea URSS, dar, după răcirea relațiilor dintre cele două state, regimul de la Beijing nu a mai beneficiat de experiența sovietică.

China a oprit toate testele nucleare în iulie 1996, după 45 de astfel de experimente.

Ungaria pierde Transilvania

4 iunie 1920: Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate, inclusiv România, și Ungaria. Frontiera româno-ungară este descrisă în secțiunea a doua a articolului 27.

Articolul 45 prevede: „Ungaria renunță (...) în favoarea României, la toate drepturile și teritoriile asupra fostei monarhii Austro-Ungare situate dincolo de frontierele Ungariei, astfel cum sunt fixate la art.27“.

Oficiali ai guvernului Viktor Orban au spus, în 2019, că acest tratat a avut scopul de a distruge Ungaria.

Bonnie și Clyde - sfârșit

23 mai 1934: Faimosul cuplu de gangsteri americani Bonnie Parker și Clyde Barrow a fost împușcat, într-o ambuscadă organizată în statul Louisiana.

Polițiștii texani, conduși de Francis Hamer, fost ranger texan, și agentul special FBI L.A. Kindell, i-au găsit pe Bonnie și Clyde la o fermă din Louisiana.

Hammer a organizat o pândă pe un drum din apropierea fermei și, pe 23 mai 1934, după o lungă așteptare, cei doi au fost uciși, peste 130 de gloanțe fiind trase în ei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.